Fostul procuror general Gabriela Scutea s-a PENSIONAT la 50 de ani. Klaus Iohannis a semnat decretul / Câți bani va încasa lunar

Publicat: 11 08. 2023, 14:25
Actualizat: 11 08. 2023, 14:26

Preşedintele Klaus Iohannis a eliberat din funcţie mai mulţi magistraţi, printre care se numără şi fostul procuror general al României, Gabriela Scutea.

Șeful statului a semnat, vineri, decretele pentru eliberarea din funcţie a mai multor magistraţi ca urmare a pensionării acestora. Printre aceștia se numără şi fostul procuror general al României Gabriela Scutea.

Klaus Iohannis a semnat, vineri, următoarele decrete:

  • „Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Scutea Gabriela la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, având gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – pensionare, la data de 18 august 2023;
  • Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Oancea Camelia, procuror cu grad profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Militaru Dalida Mirela în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj – pensionare;
  • – Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Pantilie Nicoleta în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, având gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel, în prezent detaşată în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, delegată în funcţia de director adjunct al Direcţiei resurse umane şi organizare – pensionare”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Ce sumă uriașă ar urma să primească lunar

Fostul procuror general al României a prins trenul pensiilor speciale și a cerut Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia act de eliberarea sa din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov. Magistratul a fost procuror general adjunct al României și secretar de stat în Ministerul Justiției pe vremea Ordonanței 13, care a aruncat Piața Victoriei în aer și a declanșat fenomenul cu același nume.

Potrivit declarației de avere depusă în luna mai 2023, Gabriela Scutea a încasat în anul fiscal anterior 259.000 de lei salariu ca procuror general, 119.000 de lei pentru participarea la ședințele CSM și 33.000 de lei „diferențe salariale din hotărâri judecătorești”. Adică 34.250 de lei pe lună, echivalentul a 6.800 de euro/lună. (Citește mai multe aici…)

În condițiile în care legea pensiilor magistraților a fost declarată neconstituțională, Scutea va beneficia de o pensie de 80% din salariu brut, stabilit pentru gradul de Parchet General, deci mai mare decât veniturile pe care le avea în activitate la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov.

În 2020, Gabriela Scutea, a fost propusă de ministrul demis al Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror-general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La momentul respectiv, a primit aviz negativ din partea procurorilor din CSM.

Avizul a fost consultativ, ultimul cuvânt pentru desemnarea procurorului general fiind la preşedintele României, Klaus Iohannis, care a și numit-o pentru un mandat de 3 ani. A candidat pentru un nou mandat, dar nu a mai fost nominalizată de fostul ministru liberal al Justiției, Cătălin Predoiu.

Gabriela Scutea a fost procuror general adjunct al României şi secretar de stat în Ministerul Justiţiei, în perioada frământărilor sociale legate de OUG 13.

Câți bani va pierde Scutea la pensionare

Conform propriei declarații de avere, în 2022, Scutea a câștigat 379.708 lei, adică 31.642 de lei lunar. Numai de la PICCJ a încasat lunar aproape 22.000 de lei. Pentru că era membru de drept al CSM, a mai adunat și de acolo aproape 120.000 de lei, adică 10.000 de lei lunar. În plus, a obținut în instanță anumite drepturi – încă 34.000 de lei.

Cu toate acestea, a luat, în 2017, un credit de 14.000 de lei de la Raiffeisen Bank, pe care trebuia să îl achite până în 2023.