FOTO| Cine este primul vaccinat împotriva COVID cu doza a treia în România

Publicat: 28 09. 2021, 10:54
Actualizat: 28 09. 2021, 10:55

Imunizarea populaţiei cu cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid a început, marți, în România. Momentul a fost marcat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”.

Cătălin Apostolescu, medic primar Boli Infecţioase și managerul unității medicale, este prima persoană care a primit cea de-a treia doză de vaccin. Un loc ales simbolic pentru că Institutul„Matei Balş” din Bucrești este primul spital care a preluat şi tratat primul cazdin România confirmat cu SARS COV-2, în februarie 2020.

Și ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atilla, s-a vaccinat marți dimineață cu a treia doză de vaccin anti-Covid, în prima zi în care România începe imunizarea cu doza booster.

De astăzi, toţi cei care s-au vaccinat cu schemă completă cu cele două doze şi au trecut cel puţin şase luni de la ultima doză pot cere vaccinarea cu cea de-a treia doză. Recomand tuturor şi îndemn pe toată lumea să se vaccineze”, a declarat Cseke Atilla.

Cine poate primi a treia doză

Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID (CNCAV), susține că a treia doză este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare; persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.

Accesul la vaccinare este permis şi altor categorii de populație, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Citește și Secțiile de terapie intensivă „câmp de luptă”. Medic de la ”Matei Balș”: „Lucrurile se văd foarte dramatic. Regulile în România sunt făcute pentru a fi încălcate”