FOTO| Incendiu de amploare în Tulcea. Au ars 15 hectare de vegetație. Focul a fost pus intenționat

Publicat: 12 02. 2022, 12:04
Actualizat: 12 02. 2022, 12:14

Un incendiu de amploare a avut loc în Tulcea. În urma acestuia, au ars 15 hectare de vegetație uscată, iar pompierii au indicii că focul a fost pus intenționat.

Salvatorii Secției de Pompieri Măcin au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, produs în apropierea localității Văcăreni, din Tulcea.

Șase subofițeri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, împreună cu membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Văcăreni, s-au deplasat la fața locului.

„Incendiul a fost lichidat după aproape două ore de la primirea apelului, iar în urma evenimentului a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 15 hectare. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul”, conform ISU Tulcea.

Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situatii de Urgență „Delta” al județului Tulcea, face apel la cetățeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiții meteorologice fără vânt;
  • colectarea in grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale in cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul
    forestier/construcții și să nu afecteze retelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze natural, produsele petroliere ori alte bunuri material combustibile;
  • curățarea de vegetație a suprafetei din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m;
  • desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului inainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustible fără obținerea permisului de lucru cu foc și/sau fără luarea măsurilor pentru impiedicarea propagării focului la vecinătăți, cetățenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancțiune contravențională, care prevede aplicarea unei amenzi cu sume cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.