FOTO & VIDEO | Cum arată tramvaiele noi cu autonomie pe baterii care circulă din acest an în Timișoara

Publicat: 14 01. 2022, 15:08
Actualizat: 14 01. 2022, 15:09

În cursul nopții de joi spre vineri a sosit cel de-al treilea tramvai Bozankaya în apropierea Timișoarei. Acesta va fi descărcat în depoul de pe str. Badea Cârțan vineri seară, în jurul orelor 22:00-23:00. Două dintre tramvaie au fost livrate și circulă deja în oraș.

Timișoara își reînnoiește flota de tramvaie și le înlocuiește pe cele mai vechi, unele din 1969, cu vehicule noi, cu autonomie pe baterii, fabricate de compania turcească Bozankaya.

Producătorul se mândrește cu capacitatea mare de pasageri, consumul redus de energie, emisiile zero și designul modern. Tramvaiul are 30 de metri, o capacitate de 200 de călători și o autonomie pe baterie de 64 de km. În total, la Timișoara vor ajunge 21 de tramvaie turcești.Contractul cu turcii a fost semnat în 2019, de fosta administrație a orașului, iar un tramvai costă 2,3 milioane de euro.

„Tramvaiul Bozankaya, produs cu cea mai avansată tehnologie, este o soluție ideală pentru transportul urban datorită performanței și eficienței sale ridicate. În timp ce designul său cu podea joasă 100% oferă acces ușor, salonul său spațios și luminos oferă o satisfacție ridicată a pasagerilor. Are o capacitate mare de transport de pasageri. Designul convențional al boghiului menține zgomotul și vibrațiile la un nivel minim, permițând șoferului și pasagerilor să călătorească în confort. Tramvaiul Bozankaya este compatibil cu toate tipurile de condiții urbane și oferă o opțiune de călătorie flexibilă și fără probleme datorită designului său modular. Pe langa nivelul ridicat de confort, tramvaiul oferă siguranță maximă”, este descrierea făcută de producătorul turc pentru tramvaiele trimise la Timișoara.

Achiziția pentru reînnoirea flotei este finanțată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, fonduri europene

Tramvaiele sunt echipate cu instalaţii de aer condiţionat, încălzire prin conversie şi încălzire prin conducţie termică în scaune, sisteme de informare a călătorilor interior-exterior, sisteme audio-video pentru publicitate, supraveghere video pentru siguranţa călătorilor, precum şi sisteme de monitorizare şi de e-ticketing.

Achiziția pentru reînnoirea flotei este finanțată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, fonduri europene. Primăria are o parte de finanțare, care este achitată printr-un împrumut cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).Valoarea totală a proiectului este de 96.378.403 lei, din care 68.063.294 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Durata de implementare este de 39 de luni.