GÂNDUL LIVE. Dragoș Vâlceanu, analist imobiliar: „Prețurile nu vor scădea, mai ales la casele noi” / „Cum să scadă, dacă au vândut mai mult?”

Publicat: 04 01. 2021, 13:07
Actualizat: 04 01. 2021, 14:03

This browser does not support the video element.

Analistul imobiliar Dragoș Vâlceanu a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre piața imobiliară din România, care nu a fost afectată de pandemie, ci dimpotrivă, a avut creșteri surprinzătoare.

„Să ne uităm pe statistici. Orice vânzare-cumpărare se intabulează la Cartea Funciară.

În octombrie 2020, am avut 80.000 de tranzacții, iar în octombrie 2019 au fost 60.000 de tranzacții.

În perioada de pandemie, când am stat toți în casă, s-a acumulat o cerere care nu a fost satisfăcută. După pandemie, statisticile au explodat. În 2020 avem mai multe tranzacții decât în 2019.

Nu ne putem aștepta ca lucrurile să evolueze în direcția pe care unii și-ar dori-o: prețurile să scadă. Mai ales la casele noi. Prețurile nu pot să scadă sub cost.

La prima vedere, dezvoltatorii ar trebui să scadă prețurile. Dar cum să scadă, dacă au vândut mai mult? Suntem mult peste nivelul din 2006. Cererea se manifestă în ultimele 4-5 luni foarte violent. Oamenii au venit, au cumpărat. O mare parte cu bani cash din vânzarea altor proprietăți.

Din fericire, pentru noi, toată societatea imobiliară, tranzacțiile există, oamenii chiar acționează. Nu vreți să știți ce se întâmplă pe piața terenurilor.

Lucrurile au explodat, cel puțin pe terenuri și case. Le sugerez ascultătorilor să vadă statisticile octombrie-noiembrie 2020, octombrie-noiembrie 2019.

Nu știu ce va fi în decembrie, așteptăm statistica. Per total 2020 a fost un an bun al numărului de tranzacții, comparativ cu 2019.”, a declarat Dragoș Vâlceanu la GÂNDUL LIVE.

Doar patru din zece români reuşesc să facă economii în pandemie (STUDIU)

În perioada pandemiei, aproximativ patru din zece români reuşesc să facă economii (39%), în condiţiile în care înainte de pandemie, într-o lună obişnuită, două treimi dintre respondenţi (68%) reuşeau să economisească, relevă Studiul Digitalizarea sistemului bancar în percepţia românilor.

Studiul a fost realizat în luna decembrie 2020 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi comandat de Asociaţia Română a Băncilor. Bărbaţii şi persoanele care locuiesc în mediul urban reuşesc în mai mare măsură să economisească în timpul pandemiei.