GÂNDUL NEWS. Certificatul verde, valabil 9 luni pentru a doua doză (VIDEO)

Publicat: 21 12. 2021, 20:30
Actualizat: 21 12. 2021, 21:03

This browser does not support the video element.

În fiecare zi, de luni până vineri, de la orele 19.00 și 20:30, vezi cele mai importante știri ale zilei, la GÂNDUL NEWS, o emisiune digitală menită să îți aducă în față cele mai importante cinci subiecte ale momentului.

1. Scandal în învățământ

Un profesor de informatică de la școala din satul Vrănești, județul Argeș, este acuzat de părinții unei eleve de clasa a șasea că are un comportament abuziv. Acesta s-ar adresa urât copiilor și i-ar amenința chiar cu scoaterea dinților. Drept dovadă, cadrul didactic a fost înregistrat în timp ce le vorbea copiilor într-un mod inadecvat. Pe fir, a intrat și Poliția care a întocmit dosar pentru purtare abuzivă. (Mai multe detalii, aici…)

2. Certificatul verde, valabil 9 luni după a doua doză

Comisia Europeană a hotărât ca certificatul de vaccinare pentru călătoriile din interiorul UE, cu schema completă alcătuită din două doze, să aibă o valabilitate de 9 luni. Decizia a fost luată pentru a încuraja cetățenii să se imunizeze cu doza booster. Măsura va fi aplicată din 1 februarie și va fi obligatorie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. (Mai multe detalii, aici…)

3. Nou record în Europa! Prețul gazelor naturale este de 7 ori mai mare decât la începutul anului

Concret, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a ajuns la nivelul record de aproape 163 euro pentru un Megawatt-oră. Asta și din cauza cererii din sezonul rece, dar și din cauza tensiunilor geopolitice dintre principalul furnizor al Europei, Rusia, şi clienţii săi. La aceasta se adaugă şi aportul redus al energiilor regenerabile, precum energia eoliană, din motive ce ţin de condiţiile meteo.

4. Trecerea la democrație, greu încercată din cauza arhivelor fostei Securități

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, a anunțat prin intermediul podcastului SRI, că instituția nu a predat arhivele fostei securități în primii ani de după Revoluție, iar acest lucru a fost o greșeală. Declarația a fost făcută în contextul în care SRI se pregătește acum să predea Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității ceea ce a mai rămas din arhiva fostei Securități.

5. Decizie de impact pentru țările din Uniunea Europeană

Judecătorii naționali pot lăsa neaplicate deciziile Curților Constituționale, care contravin dreptului Uniunii Europene și prin care interesele financiare ale UE sunt lăsate neapărate. Aceștia nu riscă să fie anchetați disciplinar. În plus, CJUE a subliniat faptul că recomandările Comisiei Europene pentru România, în cadrul MCV, sunt obligatorii.