Guvernul a aprobat amânarea plății ratelor la credite pentru o perioadă de 9 luni. Avertismentul ministrului Finanțelor și alternativele pentru clienții băncilor

Publicat: 30 06. 2022, 02:45
Actualizat: 30 06. 2022, 19:50
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock

Guvernul Ciucă a adoptat miercuri, 29 iunie, ordonanţa de urgenţă prin care persoanele fizice şi juridice pot amâna plata ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit la finalul şedinţei de guvern despre „destul de aşteptatul act normativ privind un moratoriu referitor la posibilitatea de amânare a ratelor”. Totodată, a oferit câteva alternative pentru clienții băncilor, dar a lansat și un avertisment pentru aceștia.

„(OUG-n.r.) Un instrument pentru cei care se află în dificultate, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice. Cei care înregistrează creşteri ale cheltuielilor cu 25%. Un moratoriu care a fost avizat şi de Banca Naţională a României, dar şi de Asociaţia Română a Băncilor. Este un instrument şi nu singura soluţie. Aş vrea să mai precizez acest lucru pentru că l-am mai precizat şi în celelalte briefinguri. Este un instrument la îndemâna celor care chiar au dificultate pentru că, evident, orice amânare de rate va duce şi la obligativitatea ca aceste rate să fie plătite ulterior şi cu o serie de costuri alături de ele, respectiv dobânda aferentă”, a declarat ministrul.

De asemenea, ministrul a menţionat că se aşteaptă ca, începând cu 2023, să asistăm la o scădere a dobânzilor.

El a oferit și câteva alternative pe care clienţii le au la dispoziție: trecerea la o dobândă fixă, trecerea de la un indicator la altul, respectiv de la ROBOR la IRCC sau refinanţări, rescadenţări sau restructurări de credite.

Avertismentul ministrului Finanțelor pentru clienții băncilor

Întrebat de jurnaliști dacă prin amânarea plăţii ratelor se poate ajunge ca un debitor să plătească mai mult decât dacă nu ar fi apelat la acest mecanism, ministrul a confirmat acest aspect.

”Orice amânare înseamnă că la final vei plăti ce ai amânat plus dobânda care s-a acumulat pe perioada respectivă. Deci, vei plăti mai mult, indiferent de nivelul dobânzii. După care venim şi ne referim la nivelul dobânzii. Dobânda este încă în creştere. Această măsură, repet, nu este singura măsură aplicabilă. Este o măsură doar pentru cei care chiar sunt în acea situaţie în care nu-şi mai pot plăti ratele”, a spus Adrian Câciu.