Guvernul a decis ca 29 noiembrie să fie zi liberă. Minivacanță de Sfântul Andrei și Ziua Națională

Publicat: 26 11. 2021, 15:26
Actualizat: 26 11. 2021, 15:27
Sursa foto: Shutterstock

Guvernul a stabilit, în ședința de vineri, ca data de 29 noiembrie 2021 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public, zi-punte, pentru ca aceștia să își lege zilele libere dein weeekend de zilele libere oficiale de marți, 30 noiembrie, și miercuri, 1 decembrie, zile  nelucrătoare conform Codului Muncii.

Hotârârea Guvernului se aplică angajaților din sistemul bugetar, dar nu este valabilă în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii, și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie sau participanţilor în aceste procese, a transmis Ministerul Muncii.

Ce a transmis premierul

„În cuprinsul hotărârii sunt o serie de prevederi care vizează întreprinderile și unitățile de producție cu foc continuu și acolo se respectă prevederile prevăzute la nivelul fiecărui minister, fiecărei structuri în parte pentru asigurarea continuității lucrurlui, dar, ținând cont de faptul că urmează să aibă loc această rectificare de buget, consider că este necesar ca ministrul Finanțelor și ceilalți miniștri care consideră că vor avea implicații referitoare la modul în care modificările la buget impactează la nivelul fiecărui minister în parte, să-și asigure continuitatea de lucru, astfel încât să nu întârziem de niciun fel modul în care se asigură partea aceasta de continuitate în procesul de asigurare a fondurilor pentru structurile beneficiare”, a precizat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Ziua liberă trebuie recuperată însă și, în acest sens, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021, potrivit planificărilor stabilite.

Mai mult, la solicitarea justificată a conducătorului instituției sau autorității publice, prevederea potrivit căreia ziua de 29 noiembrie este zi liberă ar putea să nu se aplice.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 29 noiembrie 2021 au scadenţă la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadenţarelor de plată anexate acestora la convenţiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestei date.

Ce prevede Codul Muncii

30 noiembrie – Sfântul Andrei, și 1 Decembrie – Ziua Națională sunt zile libere stabilite prin Codul Muncii și în acest an pică marți și miercuri.

Ultimele zile libere din 2021 vor fi pe 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun), care în acest an vor fi  sâmbătă şi duminică.

În 2021, din cele 15 sărbători legale, opt zile libere au picat în weekend și 7 în timpul săptămânii.

Codul Muncii prevede că angajații care nu pot beneficia de zi liberă de sărbătorile legale trebuie să primească libere în următoarele 30 de zile.

În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

 

Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.