Încă un caz RARISIM în Maternitatea Botoșani. O femeie a născut gemeni microsomi

Publicat: 11 11. 2023, 07:54

Caz medical rar la Botoșani. O mamă a avut o sarcină cu gemene, dar nu acesta este elementul surprinzător.

Ambele copile care au fost născute în maternitate aveau împreună puțin peste un kilogram.

În total, 72 de copii au avut nevoie de reanimare la naștere și au fost ventilați respirator, supuși la ventilații cu presiune pozitivă, cu mască și balon sau intubați pe sonda IOT din sala de naștere, scrie botosaneanul.ro.

45 de bebeluși la ATI

Au fost și nouă bebeluși care au avut nevoie de manevră extinsă de reanimare, intubație și masaj cardiac extern, adrenalină și tot ce presupune reanimarea la un nou-născut.

„Au fost ventilați mecanic invaziv și non-invaziv, 45 de nou născuți în terapie intensivă. Dintre acești copii au fost două cazuri cu ventilație mecanică îndelungată, cam 60 de zile. Doi copii la care evoluția a fost favorabilă ulterior. Copiii s-au prezentat bine, au avut evoluție favorabilă în povestea prognosticului de la naștere. Copilul cu cea mai mică greutate născută în anul acesta în maternitatea potoșane a avut 390 de grame și a fost o fetiță dintr-o sarcină gemelară cu o soră de 660 grame. Fetița de 660 a fost transferată la Maternitatea de nivel 3, respectiv la Maternitatea Suceava”, a declarat Carmen Zaboloteanu, medic șef secția neonatologie Maternitatea Botoșani.

La fetița de doar 390 de grame nu s-a acceptat transferul, pentru că s-a considerat că riscul este foarte mare.

„Ea a fost îngrijită în Maternitatea noastră. Din fericire pentru noi am putut să-i asigurăm tot ce se poate, tot ce înseamnă tratament și îngrijiri pentru un nou născut, greutatea atât de mică, ca și cum ar fi fost la nivel 3. Din păcate, după 7 zile de viață, evoluția a fost nefavorabilă în complicația prematurității de test respiratorie formă severă, cu hemorragie și pneumotorax masiv, reanimat inițial cu evoluție favorabilă la prima reanimare, apoi s-a soldat cu deces. Din păcate și sora a murit la maternitatea de nivel 3, chiar evoluția a fost mai rapidă”, a explicat medicul.

Următorii prematuri ca și greutate au fost doi copii cu greutatea de 500 grame și alți doi copii cu greutatea de 690 grame.

Ce este microsomia

Microsomia este o stare caracterizată printr-o statură corporală de dimensiuni reduse în mod global, păstrându-se proporționalitatea diferitelor segmente, conform dicționarului medical.

Există mai multe motive pentru care un bebeluș poate fi microsom, cum ar fi o naștere prematură, o sarcină complicată sau o problemă cu placentă.

Bebelușii microsom pot prezenta unele probleme de sănătate la naștere sau pot avea un risc mai mare de a dezvolta probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi dificultăți de alimentație, dezvoltare întârziată sau boli cronice.

Sursa foto: Botoșăneanul