India s-a abținut pentru a doua oară la votul de la ONU pentru condamnarea invaziei Ucrainei! Ce interese ascunse se află în spatele guvernului

Publicat: 24 02. 2023, 11:26
Sursă Foto - Twitter/WorldR

India s-a abținut încă o dată la votul din Adunarea Generală a ONU pe o rezoluția care condamnă invadarea de către Rusia a Ucrainei, deși majoritatea țărilor condamnă războiul început de Vladimir Putin.

Rezoluția a fost susținută de 141 de țări, în timp ce 32 s-au abținut iar șapte au votat împotrivă, printre care și Rusia însăși.

India și-a reiterat poziția, susținând că „dialogul pașnic este singura cale de ieșire din război”.

Totuși, guvernul indian este confruntat cu o presiune tot mai mare să renunțe la prietenia cu regimul criminal de la Kremlin și să ia o poziție mai fermă împotriva dictatorului rus.

Mai multe țări, inclusiv SUA și Ucraina au făcut apeluri publice la India să ia o poziție mai clară și să „facă ce e corect”.

Planul strategic al Indiei

Totuși, India a rezistat presiunilor și și-a continuat strategia de a nu critica direct Rusia, în trecut s-a mai abținut și la alte rezoluții similare.

Relația bună dintre Rusia și India datează din perioada Războiului Rece, Kremlinul fiind cel mai mare furnizor de armament al Indiei, deși în ultima perioadă guvernul de la New Delhi încearcă să devină autosuficient în domeniu și să-și crească producția internă.

Cele două țări au, de asemenea, un istoric de cooperare la nivelul organismelor internaționale.

Rusia a impus un vevto pe rezoluții în Consiliul de Securitate privind regiunea disputată Kașmir.

Guvernul indian a făcut, însă, referire la importanța „Cartei ONU, legislației internaționale și respectului față de suveranitatea și integritatea teritorială a statelor” în declarațiile sale anterioare privind Ucraina.

„Nicio soluție nu poate să fie obținută cu costul de vieți umane”, a spus reprezentantul indian permanent la ONU, Ruchira Kamboj.

În rezoluția ONU se cere revenirea imediată la pace și se reafirmă sprijinul pentru Ucraina și pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială, respingând toate pretențiile statului agresor față de teritorii pe care le ocupă, potrivit BBC.

ONU a cerut inclusiv ca „Federația Rusă să se retragă imediat, complet și necondiționat de pe teritoriul Ucrainei așa cum este ele recunoscut la nivel internațional”.