Expert de la Moscova: Europa va depinde de motorina din India și China, provenită, de fapt, din rafinarea petrolului rusesc

Expert de la Moscova: Europa va depinde de motorina din India și China, provenită, de fapt, din rafinarea petrolului rusesc
Moscova: Europa va depinde de motorina din India și China / Sursa FOTO: pxhere.com
Publicat: 21/01/2023, 12:39
Actualizat: 21/01/2023, 12:39

Uniunea Europeană nu va scăpa de dependența energetică de Rusia prin impunerea embargoului asupra produselor petroliere rusești. Din contră, această dependență se va aprofunda și mai mult!

Cel puțin asta arată analiza unui expert la think-tank-ul economic InfoTEK. Valery Andrianov este și profesor la Universitatea de Finanțe din Moscova.

Ce rol major poate juca SUA

Europa se așteaptă să înlocuiască livrările de produse petroliere rusești, în mare parte motorină, cu livrări din China și India, arată Andrianov. De asemenea, și Statele Unite ale Americii, plus țările din Orientul Mijlociu pot extinde livrările de produse petroliere către UE.

Totuși, expertul rus insistă că „această dependență rămâne – cea mai mare parte a aprovizionării cu motorină din India și China va fi asigurată din rafinarea petrolului rusesc”. „În al doilea rând, întrebarea apare pe fondul relațiilor complexe dintre lumea occidentală și China, oare Europa își adâncește dependența de factori geopolitici imprevizibili?”, scrie Andrianov în rubrica sa postată de InfoTEK.

„Se pare că, în loc să dobândească independența energetică autentică, Europa devine din ce în ce mai încurcată în rețele politice, poziționându-se în cele din urmă în dependență de centrele externe de luare a deciziilor politice” – Valery Andrianov

Cine cumpără petrolul rusesc

Cea mai mare parte a exportului de combustibil rusesc a avut preponderent cerere pe piețele occidentale, susține Andrianov.

Potrivit datelor Argus, într-adevăr, țările occidentale au cumpărat 89,5% din toate produsele petroliere exportate de Rusia, în timp ce doar 10,5% dintre acestea au fost livrate în Est.

Logistica produselor petroliere rusești necesită o schimbare drastică. Cu toate acestea, deși suntem capabili să redirecționăm aprovizionarea cu petrol către piețele țărilor din Asia-Pacific, acest lucru nu va fi așa cu produsele petroliere în toată măsura. China și India sunt exportatori neți de benzina, combustibilul pentru avioane și motorina în sine”, precizează expertul de la Moscova.

Andrianov menționează că probleme pot apărea după intrarea în vigoare a embargoului UE privind exporturile de produse rusești cu cea mai mare marjă – benzină și motorină. Acest embargou poate duce inclusiv la contracția rafinării petrolului în Rusia. Soluția pentru Kremlin o reprezintă dezvoltarea pieței interne, adaugă expertul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Claudia Pătrășanu a cedat nervos 😲 Artista i-a deschis proces în instanță lui Gabi Bădălău:...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
Un bărbat care a stat 22 de ani la închisoare a evadat chiar în ziua...
Ioana Tufaru a pierdut lupta! Totul a fost în zadar!
2.450 euro pe mp, preţul mediu al unui apartament nou în Cluj. Comparaţie cu Bucureşti...
Anvelopele reșapate sau cauciucuri noi dar ieftine? Care sunt mai bune și ce diferență de...
Curs valutar BNR pentru 25 septembrie 2023: Ce valoare a atins luni euro, dolarul, francul...
O recunoașteți? Este fiica unui primar din Iași și face furori în mediul online. Andreea...
HOROSCOP 25 SEPTEMBRIE 2023. Unii nativi pot avea idei inovatoare şi inspiraţie astăzi
Cel mai nou cuplu din showbiz! I-am prins împreună 😁 Ex-soția unui politician celebru, noapte...
SEMNELE care ANUNȚĂ un divorț! Dacă femeia face așa, ESTE CLAR că nu mai e...
HALEP E NEVINOVATĂ! I-au răsturnat verdictul
Dragnea, de urgență la spital. Probleme mari pentru fostul lider PSD
O femeie a amestecat 3 ingrediente banale și ieftine din casă și a obținut cea...
BANCUL ZILEI. Bulă: De ce nu-mi răspunzi la telefon? Bubulina: Eram la baie, mă machiam...
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...