Județul Iași are un deces COVID la fiecare 70 de minute. Bucureștiul – unul la câte 80 de minute – DATE OFICIALE

Publicat: 08 10. 2021, 11:41
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

Cele mai multe decese COVID-19 din perioada 4-6 octombrie au avut loc în județul Iași – 61 de bolnavi și-au pierdut viața în doar 72 de ore. Asta înseamnă că, în cele 3 zile, un pacient COVID în stare gravă murea în județul Iași la fiecare 70 de minute. Bucureștiul este pe locul 2, cu 55 de decese în 72 deore, adică un deces la 78 de minute. Ministerul Sănătății a dat publicității numărul de morți COVID-19 pe județe pentru perioada 4-6 octombrie.

Trei zile înseamnă 4.320 de minute, iar dacă împărțim acest ultim număr la cel al deceselor din Iași, înseamnă că o persoană infectată cu SARS-CoV-2 își pierdea viața la fiecare 70 de minute. Conform acestor calcule 1 bolnav COVID a murit în București la fiecare 78 de minute.

Un deces COVID la o oră și 10 minute

Iată evoluția deceselor COVID-19 pe județe și în municipiul București în perioada 4 octombrie – 6 octombrie, potrivit Data.gov.ro:

  • Iași – 61 de decese în 3 zile
  • București – 55 decese în 3 zile
  • Suceava – 49 decese în ultimele 3 zile
  • Constanța – 46 decese în 3 zile
  • Prahova – 46 decese în 3 zile
  • Galați – 37 decese în 3 zile

Bucreștiul a ajuns, vineri, la o incidență de 12,24 la mie, în condițiile în care în urmă cu doar o lună, adică pe data de 8 septembrie, era de 1,21 la mie. O dovadă că evoluția pandemiei are loc în progresie geometrică, nu aritmetică, este că virusului SARS-CoV-2 i-au luat 10 zile să ajungă de la 1‰ la 2‰ în Capitală la începutul lunii septemnbrie însă, în prezent, a fost nevoie de doar două zile pentru ca incidența să ajungă de la 11 ‰ la 12‰.

Șefa Institutului „Marius Nasta”: „Trăim o dramă în spitale”

Managerul Institutului „Marius Nasta” din București, medicul Beatrice Mahler, a afirmat că situația din spitale este critică și nu sunt semne că se va îmbunătăți în următoarele două săptămâni.

Potrivit medicului, sunt pacienți care, deși au simptome de COVID-19, refuză să vină la spital în primele zile, iar în final ajung să fie internați cu forme severe ale bolii. „Nu mi-aș dori să ajungem în zona în care a fost Italia, dar riscurile sunt mari. Trăim o dramă în spitale”, a declarat medicul la Digi24.

Întrebată dacă există riscul ca țara noastră să ajungă în situația în care s-a aflat Italia în pandemia de Covid, Beatrice Mahler a precizat că riscurile sunt mari, mai ales pentru anumite zone.

„Pot să spun că avem pacienți care au nevoie de ATI și nu au un pat în ATI. Numărul de decese este în creștere. E extrem de frustrant, cu tot tratamentul, cu toată ventilația, să vezi pacienți tineri pe care îi pierzi pentru că forma de evoluție e extrem de surprinzătoare și de rapidă. Nu mi-aș dori să ajungem în situația în care a fost Italia, dar riscurile sunt mari, mai ales pentru anumite zone. Trăim o dramă în spitale și trăim drama alături de oameni care vin și de familiile lor”, a declarat, la Digi24, Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală.