Kovesi susține că modificarea abuzului în serviciu poate afecta anchetele EPPO: „Vom fi pregătiţi să aducem problema în atenţia Comisiei Europene”

Publicat: 29 03. 2023, 22:39
Actualizat: 30 03. 2023, 23:41
Procurorul şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi / Sursa foto: Profimedia

Procurorul şef al Parchetului European (EPPO/European Public Prosecutor’s Office), Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, că instituţia pe care o conduce va urmări desfăsurarea procesului legislativ în cazul abuzului în serviciu existând posibilitatea de a sesiza Comisia Europeană „inclusiv în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept”.

Fosta şefă a DNA menţionează că introducerea pragului de 250.000 de lei reprezintă intenţia de dezincriminare parţială a abuzului în serviciu.

„EPPO a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE. Prin urmare, este de datoria mea să reactionez dacă văd evoluții care merg în direcția opusă. Ceea ce văd în aceste amendamente propuse este intenția de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție. Dacă aceste modificări ar fi adoptate, ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România. Acesta este motivul pentru care vom urmări cu atenție următorii pași ai procedurii legislative și vom fi pregătiți să aducem această problemă în atenția Comisiei Europene, inclusiv în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, pentru mainnews.ro.

Proiectul de modificare a Codului Penal a fost adoptat de Senat, miercuri, 29 martie. Astfel, a fost instituit un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul e mai mic de 250.000 de lei, faptele nu mai sunt considerate infracțiuni.

Amendamentul care prevede acest cuantum aparține PSD, PNL și UDMR și este cuprins în proiectul de lege de modificare a Codului Penal, adoptat de Senat cu 79 de voturi pentru și 25 împotrivă. Parlamentarii AUR s-au abţinut, în timp ce USR a votat împotrivă.

Senatul este primă cameră sesizată, proiectul merge la Camera Deputaților care este forul decizional în acest caz.