Legea împotriva RISIPEI alimentare a fost promulgată. Care sunt obligațiile și care sunt sancțiunile pentru încălcarea ei

Publicat: 16 03. 2024, 14:11
Actualizat: 16 03. 2024, 14:11
Fotografie cu caracter ilustrativ

Legea pentru combaterea risipei alimentare a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, în contextul în care, luna trecută, ea fusese adoptată de Parlament.

Potrivit noii legi, magazinele vor fi obligate să vândă la preț redus alimentele care se apropie de data de expirare.

Legea a fost adoptată în contextul în care românii aruncă, în fiecare an, cantități uriașe de alimente.

„Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare, cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc. ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile. Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară”, spunea deputata USR Diana Buzoianu, co-iniţiatoare a proiectului.

Astfel, proiectul prevede că magazinele vor trebui să ofere reduceri la produsele alimentare aflate aproape de data de expirare.

În cazul în care acestea nu mai sunt potrivite pentru consumul uman, alimentele vor trebui donate pentru a fi transformate în hrană pentru animale.

Atunci când în piețe și în magazine un produs se apropie de data expirarii, acest lucru va trebui semnalat de către comerciant și de asemenea prețul va trebui să scadă semnificativ față de celelalte produse astfel încât oamenii să fie încurajați să cumpere acele produse.

Românii aruncă tone de mâncare

Statisticile arată că un român aruncă la gunoi în medie între 70 si 75 kg de mâncare la gunoi pe an. În 2022, 57 de milioane de tone de alimente din Uniunea Europeană au ajuns la gunoi. Asta înseamnă că fiecare cetățean UE a aruncat 127 de kg de mâncare, iar risipa se ridică la 130 de miliarde de euro într-un singur an, arată Realitatea.

„Operatorii economici din industria ospitalităţii vor facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare şi în condiţii corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, şi vor informa despre această posibilitate în mod clar şi vizibil în meniu”, mai prevede legea.

Sancţiunile în cazul nerespectării acestor prevederi sunt amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei.

Sursa foto: Shutterstock