Leguma banală care crește glicemia. Mulți dintre cetățenii români o consumă fără să știe că, în exces, poate fi nocivă

Publicat: 14 07. 2025, 09:59
Actualizat: 14 07. 2025, 10:02
Leguma banală care crește glicemia. Mulți dintre cetățenii români o consumă fără să știe că, în exces, poate fi nocivă

Tu știai care este leguma banală care crește glicemia? Mulți dintre cetățenii români o consumă, poate, săptămânal, însă fără să știe că, în exces, poate deveni nocivă pentru organism. De asemenea, consumul frecvent și pe termen lung ar putea crește riscul apariției diabetului.

Unii dintre specialiști recomandă consumul moderat al acestei legume, deoarece ar putea avea efecte negative asupa organismului. Este vorba despre cartof, leguma banală care crește glicemia. Mâncată în exces și frecvent, leguma poate deveni nocivă organismului, crescând riscul apariției diabetului.

Cartoful, leguma banală care crește glicemia

Deși cartoful este consumat în mod frecvent, fiind un element central în multe preparate, leguma poate face rău organismului. Medicul Mihail Pautov a efectuat un experiment legat de nivelul de glicemie provocat de consumul de cartofi. Medicul a purtat un senzor pentru monitorizarea glucozei din sânge, apoi a consumat o serie de alimente, printre care și cartofi.

După ce a consumat coaste de porc cu salată și cartofi, glicemia sa a crescut brusc, la 130 – 140 de unități. Apoi, a revenit la 80 și a oscilat, din nou. În urma experimentului, medicul a descoperit că „vinovații” sunt, de fapt, cartofii.

„De fiecare dată când am mâncat cartofi, glicemia a luat-o mereu în sus, mai mult decât atunci când mâncam înghețată, prăjituri. Iar explicația e simplă: cartofii conțin cantități mari de amidon, care e transformat de organism în glucoză pură. Mai bine mănânci doar carne cu salată și la final o cupă mică de înghețată, decât să incluzi și cartofi”, a spus dr. Mihail Pautov, într-un videoclip postat pe TikTok.

Valorile normale ale glicemiei sunt sub 100 mg/dL (60-99 mg/dL), dimineața, fără să fi consumat alimente.

Autorul recomandă:

Șapte obiceiuri matinale recomandate de nutriționiști care te pot ajuta să SLĂBEȘTI cu rezultate reale și durabile

Ce alimente să consumi vara pentru o digestie ușoară. Ce recomandă specialiștii în nutriție

Nu zahărul este principalul vinovat pentru creșterea riscului de DIABET tip 2. Care sunt ingredientele responsabile pentru declanșarea acestei boli

Fructul bogat în vitamine care hidratează organismul pe timpul verii. Poate contribui la reducerea tensiunii arteriale

Sursă foto: colaj Shutterstock (caracter ilustrativ)