Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a fost arestat în Sardinia

Publicat: 24 09. 2021, 11:30
Actualizat: 24 09. 2021, 11:34

Fostul șef al guvernului autonom urmează să se prezinte vineri în instanță în dosarul de extrădare. Carles Puigdemont a fost reținut de poliția italiană în Sardinia, a declarat biroul său într-un comunicat.

Puigdemont a fost reținut joi când s-a deplasat în orașul Alghero de la Bruxelles pentru a participa la Expoziția Internațională Adifolk și pentru a se întâlni cu șeful regional al Sardiniei și cu Ombudsmanul acestuia, a declarat biroul său într-un comunicat, citat de BBC.

„Când a ajuns la aeroportul din Alghero, a fost oprit de poliția de frontieră italiană. Vineri va fi pus la dispoziția judecătorilor Curții de Apel din Sassari, care este competentă să decidă dacă îl eliberează sau îl extrădează ”.

Spania l-a acuzat pe liderul separatist catalan, susținând că a ajutat la organizarea unui referendum de independență din 2017, considerat ilegal de către instanțele spaniole.

Carles Puigdemont este urmărit penal pentru răzvrătire şi este acuzat de deturnare de fonduri publice.

La 9 martie, Parlamentul European i-a ridicat imunitatea parlamentară lui Carles Puigdemont şi altor doi europarlamentari separatişti, măsură care a fost confirmată la 30 iulie de Curtea de Justiţie a UE.

Puigdemont, Antoni Comín și Clara Ponsati – respectiv foștii miniștri ai Sănătății și Educației din guvernul său – au fugit din Spania în 2017 pentru a evita arestarea în legătură cu referendumul de independență . Acestea au făcut obiectul unor mandate europene de arestare emise de Spania.

Ponsati locuiește în Scoția, iar Puigdemont și Comín în Belgia. Instanțele belgiene au emis un mandat de arestare împotriva celor doi în 2018 pe motiv că acuzația de rebeliune nu exista în legislația belgiană. Cei trei au fost aleși în Parlamentul European în 2019 .

Joi, avocatul lui Puigdemont, Gonzalo Boye, a confirmat reținerea printr-un tweet , dar a susținut că mandatul a fost suspendat anterior.

După arestare, Madrid și-a exprimat „respectul față de deciziile autorităților și instanțelor italiene”

„Arestarea domnului Puigdemont corespunde unei proceduri judiciare în curs care se aplică oricărui cetățean al UE care trebuie să răspundă în fața instanțelor”, a declarat guvernul spaniol.

Noul președinte catalan Pere Aragones – separatist, dar mai moderat decât predecesorul său – a condamnat ceea ce el a numit „persecuția” lui Puigdemont. „În fața persecuției și a represiunii judiciare, cea mai puternică condamnare. Trebuie să se oprească ”, a scris el pe Twitter. El a adăugat că „autodeterminarea” a fost „singura soluție”.

Quim Torra, care a preluat președinția în 2018 în urma referendumului, a descris eventuala extrădare a lui Puigdemont în Spania drept „catastrofală” și a cerut activiștilor independenți să fie „în stare de alertă maximă”.

Între timp, susținătorii care încep să partajeze hashtag-uri precum #FreePuigdemont, întrucât Adunarea Națională Catalană a cerut oamenilor să protesteze vineri împotriva „detenției sale ilegale” în afara consulatului italian al Barcelonei.