Madrid-Barcelona, scor 0-1, la pauză. Amnistia pentru separatiștii CATALANI a trecut prin Parlamentul Spaniei la mustață. Urmează finala din Senat

Publicat: 14 03. 2024, 21:12
Actualizat: 14 03. 2024, 21:14

Parlamentul Spaniei, Camera inferioară, a votat amnistia „trădătorilor de la Barcelona”. Organizatorii referendumului pentru independență din Catalonia, condamnați definitiv de justiție, au fost amnistiați prin lege în urma unui troc politic dintre premierul Pedro Sánchez și separatiștii provinciei. Scorul a fost 178 la 172 în favoarea amnistiei. Urmează decizia Senatului, unde socialiștii sunt în minoritate, apoi revizuirea în Camera inferioră, decizională.

Socialistul Pedro Sánchez a pierdut alegerile la mustață în fața contracandidatului de dreapta Alberto Nuñez Feijóo. În negocierile pentru formarea guvernului, socialistul a negociat și cu „dușmanii Regatului”, secesioniștii din Barcelona, ceea ce l-a forțat pe Regele Felipe să-l desemneze premier

Sanchez, înjurat de mamă la Madrid

Sute de mii de spanioli au protestat feroce în noiembrie 2023 la Madrid împotriva deciziei premierului Pedro Sanchez de a promova legea care permite amnistia separatiștilor catalani condamnați definitiv de justiție pentru organizarea referendumului pentru independența Cataloniei. Reamintim, referendumul, considerat ilegal, a trecut, dar a fost anulat. Liderii au fugit din țară fiind condamnați ulterior.

Castilienii nu s-au sfiit să scandeze „Sanchez, fiu de târfă”

La 23 martie 2018, Curtea Supremă a Spaniei a decis că 25 de lideri catalani vor fi judecați pentru rebeliune, delapidare și încălcarea dispozițiilor statului, prin implicarea în proclamarea independenței Cataloniei față de Spania la 27 octombrie 2017. Infracțiunea de „rebeliune” are o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare. În așteptarea unei amnistiei, Carles Puigdemont, liderul mișcării separatiste catalane, se află în exil în Belgia,

Prelungiri în mai

Această lege, iniţiată de Partidul Socialist spaniol (PSOE) al lui Pedro Sanchez cu scopul de a obţine susţinerea separatiştilor, a fost adoptată cu 178 la 172 de voturi. Ea urmează să fie supusă la vot în Senat, unde majoritară este dreapta, care se opune aprig acestei măsuri şi care a anunţat că va întîrzia cât mai mult posibil examinarea proiectului de lege.

Textul urmează să revină după aceea în Camera inferioară a Parlamentului spaniol, însă o adoptare definitivă a acestuia nu este prevăzută înainte de luna mai.

Adoptarea acestui text constituie un succes politic pentru Pedro Sánchez, care nu a luat cuvântul şi care a intrat în hemiciclu chiar înainte de vot.