Maia Sandu, despre vulnerabilitatea energetică a Moldovei: ”Războiul brutal al Rusiei în Ucraina ne afectează tot mai mult”

Publicat: 16 11. 2022, 12:37

Conflictul din Ucraina plasează Republica Moldova într-o criză energetică care îngrijorează, iar Maia Sandu trage încă un semnal de alarmă, în condițiile în care țara de peste Prut este ”dependentă de centrala din regiunea transnistreană”.

În 2021, a precizat președintele Republicii Moldova după s-a aflat într-o vizită în satele din lunca Prutului, a fost inițiat un proiect de amploare prin care Moldova va fi conectată la sistemul electric al României, însă transformarea în realitate a acestui proiect va mai dura câțiva ani.

Până atunci, Republica Moldova este ”vulnerabilă”, din punct de vedere energetic, bombardamentele armatei ruse asupra centralelor electrice ale Ucrainei având consecințe nedorite și peste Prut.

Am revenit cu drag ieri în satele din lunca Prutului. Am vizitat localitățile Văleni, Brânza și Colibași din raionul Cahul, unde am vorbit cu oamenii despre grijile lor zilnice și problemele țării. Le-am spus că acum doi ani nu mi-aș fi imaginat că, pe lângă problemele interne, vom avea și un război la hotar, cu multiple consecințe pentru noi, dar i-am asigurat că menținerea păcii și a securității la noi acasă este grija noastră principală.

Am discutat despre vulnerabilitatea energetică a țării noastre și despre faptul că, timp de trei decenii, nicio guvernare nu a construit alternative pentru asigurarea cu energie electrică, ținând țara dependentă de centrala din regiunea transnistreană. Abia în 2021 a fost inițiat primul proiect care ne va conecta la sistemul electric al României, dar construcția lui va dura câțiva ani. Până atunci, putem aduce curentul din România sau alte țări ale UE prin Ucraina, iar aceasta creează riscuri majore într-o perioadă de război”, a notat Maia Sandu pe pagina de socializare.

”Chiar ieri, din cauza atacurilor barbare ale Rusiei asupra infrastructurii ucrainene, au fost deconectate de la curent mai multe localități din țara noastră. Războiul brutal al Rusiei în Ucraina ne afectează tot mai mult

Maia Sandu

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, vizită în satele din lunca Prutului | Foto – Facebook

 

”Oamenii cred cu tărie că locul Moldovei este în Uniunea Europeană”

Maia Sandu a precizat, din nou, că din toate discuțiile pe care le-a avut reiese foarte clar că oamenii își doresc ca Republica Moldova să devină un stat membru al Uniunii Europene.

Am vorbit despre problemele din agricultură și necesitatea cooperării fermierilor mici pentru ca ei să poată ajunge pe piețele externe, despre importanța drumurilor și dezvoltarea localităților. Am apreciat eforturile autorităților locale și contribuția cetățenilor la realizarea proiectelor în comunitățile lor, și am amintit că toate cele trei localități vor beneficia de proiecte de finanțare prin Programul Național «Satul European».

Susținerea pentru integrarea europeană a țării în localitățile din lunca Prutului a fost și este în continuare foarte puternică. Oamenii cred cu tărie că locul Moldovei este în Uniunea Europeană și apreciază obținerea statutului de țară candidată la UE drept un pas major pe această cale”, a mai scris Maia Sandu în mediul online.


Citește și: