VIDEO | Clotilde Armand, îngrijorată de acuzațiile ANI: ”Nu mi s-a spus absolut nimic oficial, am nevoie să aflu mai multe informații” / ANI: ”Persoana evaluată nu a solicitat accesul la dosar”

Publicat: 08/11/2022, 17:02
Actualizat: 08/11/2022, 18:20

Acuzată de Agenția Națională de Integritate (ANI) de ”conflict de interese” și de ”incompatibilitate” după ce  a semnat dispozițiile prin care s-a numit manager al unui proiect finanțat din fonduri europene – și ar fi câștigat astfel, în mod necuvenit, 18.720 de lei – Clotilde Armand s-a prezentat, marți, în fața sediului ANI, împreună cu avocatul său.

Clotilde Armand a declarat în fața jurnaliștilor că dorește să afle mai multe informații și, în același timp, că vrea să aibă acces la dosar din cauză că accesul i-a fost ”refuzat sistematic”.

În același timp, încercând să ascundă îngrijorarea, primarul Sectorului 1 a susținut că este exact persoana potrivită pentru respectivul proiect anticorupție – ”Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție” – și că nu i s-a comunicat nimic oficial, aflând despre acuzațiile ANI doar dintr-un comunicat de presă.

Respect ANI, dar am nevoie să aflu mai multe informații. Sunt în situația în care am aflat dintr-un comunicat de presă că a fost sesizat Parchetul, că a fost sesizat prefectul. Nu mi s-a spus absolut nimic oficial. Eu am pus la dispoziția inspectorilor ANI toate dovezile necesare care arată că pot să fiu manager de proiect, un proiect pe fonduri europene.

E vorba de un proiect anticorupție, un proiect care dorește să elimine total șpaga din cadrul primăriei, de sus până jos. Și sunt managerul de proiect care trebuie pentru acest proiect. Obiectivul este de a elimina corupția din rândul funcționarilor publici. Suntem într-un moment în care PSD și PNL controlează toate instituțiile statului. (…) Eu înțeleg că am deranjat foarte mulți politicieni care, zeci de ani, au câștigat contracte bănoase cu Primăria Sectorului 1. Am înțeles, campania a început mai devreme. Miza e faptul că sunt aici. Refuz să cred că ANI a intrat într-un joc politic.

Dragi peneliști și pesediști, contractele voastre cu Primăria Sectorului 1 s-au terminat. Sunteți istorie. Și voi veni după fiecare dintre voi, așa cum am făcut deja cu fostul primar. Pentru detalii tehnice, am aici avocatul meu. Asta a fost declarația pe care am făcut-o”, a declarat Clotilde Armand în fața jurnaliștilor prezenți în fața sediului ANI.

ANI: ”Distinct de acest spor de 25%, Clotilde Armand și-a majorat indemnizația lunară cu până la 30% ”

Reprezentanții ANI au făcut publice, prin intermediul unui comunicat, noi precizări în speța ”Clotilde Armand”, transmițând și că primarul Sectorului 1 a fost informat, încă din 22 iulie 2022, cu privire la declanșarea activității de evaluare.

”Agenția a reținut starea de incompatibilitate precum și existența conflictului de interese în materie administrativă strict cu privire la dispozițiile emise de către persoana evaluată în cadrul proiectuluiÎmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”.

Precizăm că aceste incidente de integritate nu au fost reținute în privința dispozițiilor emise de persoana evaluată în baza art. 16, alin. (2) din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Ca efect al acestui act normativ, indemnizațiile lunare ale tuturor primarilor care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25% prin efectul legii, fără obligația ca aceștia să dețină calitatea de manager în cadrul acelor proiecte.

Distinct de acest spor de 25%, persoana evaluată și-a majorat indemnizația lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcția de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă, reținute în baza prevederilor art. 76 alin. (1) și ale art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003și luând în considerare cazuistica Agenției confirmată de-a lungul timpului de organele competente, astfel:

  • Conflictul de interese: potrivit art. 76 alin. (1), „primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.”
  • Incompatibilitatea: potrivit art. 87, alin. (1), lit. k)  „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: k) orice alte funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale”

Menționăm faptul că pe toata durata desfășurării activității de evaluare, precum și la finalizarea acesteia, orice persoana evaluată beneficiază de toate garanțiile legale privind consultarea actelor și a informațiilor care fac obiectul dosarului.

  • Astfel, potrivit Legii nr. 176/2010, persoana este invitată ”să prezinte inspectorului de integritate date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris” (…)
  • Persoana care face obiectul evaluării are dreptul de a fi asistată sau reprezentată de avocat şi are dreptul de a prezenta orice date ori informaţii pe care le consideră necesare”.
  • Dacă în urma activității de evaluare ”inspectorul de integritate identifică elemente în sensul existenţei unui conflict de interese sau a unei incompatibilităţi, informează despre aceasta persoana în cauză şi are obligaţia de a o invita pentru a prezenta un punct de vedere”.

În cazul de față, persoana evaluată (n.red. – Clotilde Armand) a fost informată de către inspectorul de caz la data de 22 iulie 2022 cu privire la declanșarea activității de evaluare, fiindu-i aduse la cunoștință drepturile enumerate mai sus cu privire la consultarea dosarului pe tot parcursul activității de evaluare.

Ulterior, la data de 04 august 2022 a fost înregistrată la dosar împuternicirea avocațială precum și solicitarea ca adresele de corespondență să se transmită la adresa cabinetului avocațial.

În continuare, la data de 20 septembrie 2022, inspectorul de integritate a informat din nou persoana evaluată cu privire la elementele identificate până la acel moment și a solicitat un punct de vedere privind situațiile de incompatibilitate și conflict de interese administrativ.

În data de 10 octombrie 2022, prin reprezentantul ales, persoana evaluată a transmis pe adresa de e-mail a Agenției un punct de vedere cu privire la constatările inspectorului de integritate”, se precizează în comunicatul ANI.

”Precizăm că pe toată durata activității de evaluare, persoana evaluată nu a solicitat accesul la dosar sau prezența sa la sediul ANI, toate comunicările cu aceasta fiind purtate conform cronologiei prezentate mai sus. 

Menționăm că raportul de evaluare a fost transmis persoanei evaluate cu respectarea termenului prevăzut la art. 21, alin. (4) din Legea nr. 176/2010 la adresa poștală indicată de reprezentantul legal

ANI

Clotilde Armand cere demisia conducerii ANI

Într-o postare pe pagina sa de socializare, Clotilde Armand susține că ANI a ”mințit” în comunicatul de mai sus (atunci când a transmis că nu ar fi primit o solicitare pentru accesul la dosar), existând o solicitare – făcută prin avocat – de a studia dosarul întocmit de Agenția Națională de Integritate. Primarul Sectorului 1 a anunțat, totodată, că solicită demisia conducerii ANI.

Discuția dintre avocatul Clotildei Armand și inspectorul ANI – al cărui nume nu a fost precizat – ar fi avut loc pe data de 29 iulie 2022, moment în care s-a stabilit o convorbire telefonică ulterioară pentru fi fixată ziua în care dosarul putea fi studiat.

”După acest moment inspectorul ANI nu a mai răspuns solicitărilor și nu mi-a aprobat nicio cerere de a avea acces la dosarul deschis împotriva mea”, a notat Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook.

Orlando Nicoară: ”Poate fi o neglijență sau o superficialitate în interpretarea legii din partea doamnei primar”

Orlando Nicoară, unul dintre cei mai cunoscuți proprietari de media, ex-șef Grup Mediafax, unul dintre pionierii internetului românesc, a explicat – pe pagina sa de socializare – această speță ”ANI vs. Clotilde Armand”.

Chiar dacă Clotilde Armand încearcă să se apere și să spună că legea îi permite să fie plătită pentru ”implementare fonduri europene”, Orlando Nicoară punctează asupra esențialului – ANI ”a reclamat cumul de funcții”, realizând ”în oglindă” o prezentare punctuală a acestei situații.

ANI o acuză pe doamna primar a cumulat funcția de primar și funcția remunerată de șef de proiect, lucru interzis de legea care nu-i voie unui primar dețină o altă funcție. Clotilde Armand ar fi câștigat astfel ilegal X lei. Clotilde Armand se apără spunând legea îi permite fie plătită pentru implementare fonduri europene. Ceea ce e corect, doar ANI nu a reclamat asta, a reclamat cumul de funcții.

Apărarea doamnei Armand face referire la Articolul 94 alin. 22 din Legea nr. 161/2003: “nu se afla în situație de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2), funcționarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finanțat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum și din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile […].

Însă primarul nu este un funcționar public. E ales de votanți pe o poziție deținută temporar, până la următoarele alegeri.

Tot apărarea doamnei primar invocă Articolul 16 din Legea nr. 153/2017: ”(2) Indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor și viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25%.” Ceea ce este corect, dar se referă la indemnizația de primar, nu la suma primită ca șef de proiect, adică acel cumul de funcții interzis invocat de ANI.

E diferență dintre bonus și salariu. Doamna primar e îndreptățită primească un bonus pentru în primăria S1 se implementează proiecte europene, dar nu poate primi un salariu ca șef de proiect sau ca membru al unei echipe ce implementează proiecte pe fonduri europene, pentru este un cumul de funcții, lucru interzis de lege pentru primari.

Poate fi o neglijență sau o superficialitate în interpretarea legii din partea doamnei primar/echipei juridice a domniei sale. Dar, pe lege, pare e culpă, însă, în final, o instanță decide dacă e vinovată sau nu”, a explicat Orlando Nicoară.

”Este un război mediatic lansat de fostul primar Tudorache”

Clotilde Armand a fost invitată și la Digi 24, continuând să susțină că este nevinovată și că nu poate fi vorba despre incompatibilitate sau conflict de interese în ceea ce o privește.

Primarul Sectorului 1 a îndreptat un deget acuzator către Daniel Tudorache, fostul primar al sectorului, spunând că acesta i-a făcut plângere și este, de altfel, singurul lucru pe care îl știe cu certitudine.

Nu a fost decât un comunicat de presă, nu am acces la dosar, mi s-au încălcat drepturile. Am trimis toate punctele de vedere. Din 18 februarie nu am niciun răspuns de la Prefectul Capitalei. Am voie sau nu să fiu manager de proiect, fiind primar? Eu nu comentez declarații de presă. Am cerut ANI să văd dosarul. Pot să vorbesc despre un dosar când am citit acest dosar. Este un război mediatic lansat de fostul primar Tudorache.

ANI are are un rol instituțional, nu trebuie să comunice prin comunicate de presă. Este un atac din partea celor care sunt inculpați în multe dosare. Eu sunt primar. Am cerut informațiile în modul cel mai corect. Am nevoie să înțeleg ce este în dosar. Daniel Tudorache mi-a făcut plângerea, este singurul lucru pe care îl știu.

Nu este cumul de funcții, îmi doresc să fiu manager de proiect pentru acest proiect anticorupție. Nu am avut acces la dosar, mi s-au încălcat drepturile. (…) ANI să-mi dea dosarul să-l studiez. (…) Sunt în situația unui om care este hărțuit”, a spus Clotilde Armand în timpul emisiunii ”Studio politic”.

Avocatul Clotildei Armand: ”Avem puncte de vedere la care nu ni s-a răspuns”

Avocat primarului Sectorului 1 a declarat, la rândul său, că vor fi întreprinse demersurile pentru ca ”situația” în care se regăsește Clotilde Armand să fie ”lămurită”.

Acesta a mai precizat că însă nu sunt cunoscute ”argumentele” în baza cărora ANI a sesizat Parchetul și Prefectura Capitalei, iar legea nu a fost încălcată.

Vom face toate demersurile legale pentru a se lămuri această situație. Am formulat adrese, avem puncte de vedere la care nu ni s-a răspuns nici până în prezent.

Avem un comunicat de presă, nu știm încă argumentele care stau la baza sesizării Parchetului și a Prefecturii Capitalei. Nu există un conflict de interese, nu există o stare de incompatibilitate, nu există o remunerație în plus, există doar ceea ce legea a permis”, a declarat avocatul Clotildei Armand.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BOMBĂ! Cuplu nou la Survivor? Declarațiile devoalează situația reală dintre concurenți
FOTO. Actrița a promis că se dezbracă de tot dacă se întâmplă asta! Cum arată...
Șoșoacă vrea ca România să invadeze Ucraina. A depus un proiect de lege pentru anexarea...
Alimentul care face rău ficatului şi pe care îl consumi zi de zi. TOP 20...
Steliano Filip a divorțat pentru că soția nu a vrut să treacă la religia penticostală...
O Dacie mai rară decât un Ferrari? ESTE POSIBIL! Cât costă ce mai rară Dacie...
EXCLUSIV: Cel de-al doilea tânăr implicat în accidentul cu ATV-ul în Prahova a pierdut lupta...
BANCUL ZILEI. Bulă, șofer de taxi, sărută o calugăriță pe care o ia la ocazie:...
Donald Trump, primul fost preşedinte american care ar putea fi pus sub acuzare/ Starletă porno:...
Alina Sorescu, distrusă de sentința judecătorilor. Declarații tulburătoare | EXCLUSIV
O civilizație ASCUNSĂ, găsită din GREȘEALĂ chiar în Marea N...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informația nopții despre Ion ILIESCU! Anunț șocant despre fostul președinte al României
AVERTISMENTUL care DĂ FIORI. OMENIREA, în MARE PERICOL, atrage atenția ONU
Fetiță de 8 luni, botezată cu apă cu dezinfectant. Nașul a simțit o arsură pe...