Mănânci pufuleți Gusto? Din ce sunt făcuți, de fapt, potrivit lui Dragoș Pătraru: „Nu gusta!”

Publicat: 11 04. 2025, 17:07
WhatsApp Image 2025-04-11 at 16.01.52 1

Mănânci pufuleți de la Gusto? Iată din ce sunt făcuți de fapt, potrivit lui Dragoș Pătraru. Jurnalistul a analizat mai multe tipuri de pufuleți, printre care și celebra marcă Gusto.

Pufuleții sunt, pentru mulți dintre noi, o gustare a copilăriei. Mulți părinți le dau această gustare și copiilor lor, mai ales că este o gustare care se găsește în toate supermarketurile, iar prețul este unul la îndemâna oricui.

Dragoș Pătraru a analizat mai multe mărci de pufuleți existente în magazine, nu înainte de a face o scurtă prezentare acestui tip de produs extrem de renumit. Povestea apariției pufuleților are două versiuni, pe care Dragoș Pătraru le-a prezentat:

„Pufuleții au apărut prin 1935 în Winsconsin, SUA, de aici, povestea are două versiuni. Prima e că la o fermă era utilizată o moară pentru mâncarea animalelor. Când moara trebuia curățată, în ea se punea porumb umed, iar lucrătorii de acolo au observat că se formează bucăți aerisite de porumb. Muncitorii au luat acasă pentru a vedea dacă se pot consuma de către oameni. Au dat la copii și au așteptat câteva zile ca să le vadă reacția. Trebuie gândit la contextul social: era perioada interbelică, marea criză abia se încheiase, deci sărăcie pe linie. Muncitorii au observat că acele chestii sunt foarte gustoase.

A doua versiune este că un agronom a proiectat o mașinărie care să-l ajute la producerea unor furaje mai bune pentru animalele din fermă. Mașinăria s-a vândut în mai multe ferme. Iar un operator a fost trimis să repare una dintre mașini și a observat că într-o fermă muncitorii puneau boabe de porumb sparte în prealabil, ca să împiedice înfundarea mașinii. Și mașinăria, pentru că mersese foarte multe ore, era foarte încinsă, iar când produsul ieșea din aparat, se transforma în niște bețe expandate. Acesta a luat acasă niște bețe, le-a condimentat, le-a copt și de aici afacerea cu care a dat lovitura.”, a spus Dragoș Pătraru.

Mai departe, Dragoș Pătraru a citit eticheta produselor, printre care și pufuleții Gusto. Când a ajuns și la aceștia, reacția sa a fost vehementă: „nu gustați”.

„85 de grame, produs în România. Ingrediente: mălai grișat 90%, ulei de palmier, sare 0,6%. Avem 8,5 grame de grăsimi, 60,8 grame de glucide, 1,84 grame de fibre, 5,2 grame de proteină, 0,48 grame sare. Lasă-l, am zis: lasă-l, nu gusta. Am găsit și rețete de făcut pe net. Cred că nimeni nu se va apuca să facă în casă ceva ce costă 2-3 lei în magazin. Dacă totuși vreți să le dați copiilor pufuleți, căutați mărcile care au cât mai puține ingrediente, fără arome artificiale, cât mai puțină sare.

Vedeți, am fost obișnuiți să mâncăm tot timpul și să băgăm în noi toate prostiile. Oricât ar încerca industria să vă spună prin reclame că e foarte sănătos să aveți tot timpul o gustare, să mâncați tot timpul ceva, nu e deloc sănătos. Iar când vine vorba despre ultraprocesate, sănătos ar fi să le reducem la minimum. Pentru că de eliminat, nu putem. Și nici să picăm în partea cealaltă, în care stresul că nu mâncăm sută la sută sănătos dăunează mai mult decât mâncarea care ne înconjoară nu e bine.”, a conchis Dragoș Pătraru.

CITEȘTE ȘI: