Marcel Ciolacu cere anchetă în cazul centrului social Lu’Min, din Mureș. 28 de persoane cu dizabilități, maltratate într-o casă pentru 9 persoane

Publicat: 27 07. 2023, 20:03
Actualizat: 27 07. 2023, 23:32

This browser does not support the video element.

Douăzeci și opt de persoane cu dizabilități au fost îngrămădite într-un centru social care avea autorizație doar pentru nouă persoane. Este vorba despre azilul Lu’Min, administrat de Asociația RE-MIN, din Sâncraiul de Mureș. Conform datelor preliminare primite de cancelaria Premierului și postate de Marcel Ciolacu pe Facebook, există dovezi că rezidenții de pe Platoul Cornești din Târgu Mureș au fost maltratați. Rezidenții proveneau, 23 din județul Maramureș, și 5 din județul Covasna.

Marcel Ciolacu afirmă că, potrivit informaţiilor, „victimele erau ţinute închise şi supuse unor acte de violenţă, necesitând de urgenţă intervenţii medicale”.

Vezi AICI imagini revoltătoare din noul azil al groazei, descoperit în județul Mureș.

Ministrul Muncii a retras licența Asociaţiei „Re-Min”

La rândul ei, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat că a dispus retragerea licenţei pentru Asociaţia „Re-Min”, centrul „Căsuţa Lu’ Min” din comuna Sântana de Mureş, sat Bărdeşti. De asemenea, ea a cerut urgent Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) să înceapă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor de această „situaţie revoltătoare”.

„Ca urmare a informațiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice, am dispus de urgență intervenția instituțiilor statului în cazul unor abuzuri și violențe inadmisibile comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’Min, din județul Mureș. Conform informațiilor primite, victimele erau ținute închise și supuse unor acte de violență, necesitând de urgență intervenții medicale.

Voi monitoriza îndeaproape evoluția evenimentelor pentru a mă asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovații vor fi trași la răspundere. Toleranță zero în astfel de situații!”, a anunțat premierul.

Căsuța Lu’Min din Bărdești s-a transformat în Căsuța Lu’Min din Cornești

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș a încheiat un contract cu Asociația RE-Min din Sâncraiul de Mureș pentru cazarea a 23 de persoane cu dizabilități la centrul social din Bărdești-Mureș, care avea autorizație pe 40 locuri, dar de fapt firma RE-MIN i-a cazat într-o locație neautorizată și improprie, din orașul Târgu-Mureș, foarte aproape de parcul public de la Platoul Cornești, care are autorizație doar pentru 9 locuri.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș este acuzată că nu a monitorizat situația rezidenților, mai precis nu a verificat dacă locația este cea reală, cea din contract. Așa cum a specificat Premierul, există suspiciuni, dacă nu și dovezi, că rezidenții au fost victime ale violențelor și abuzurilor.

Centrul Lu’Min din Bărdești