Marea Britanie avertizează Rusia împotriva unei „greșeli strategice” în cazul în care pornesc războiul în Ucraina

Publicat: 23 12. 2021, 19:47
Marea Britanie avertizează Rusia împotriva unei „greșeli strategice" în cazul în care pornesc războiul în Ucraina/FOTO: Twitter/Liz Truss

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a repetat joi avertismentul adresat Rusiei că orice incursiune în Ucraina ar fi o greșeală costisitoare, dar a salutat dorința Moscovei de a intra în discuții cu Occidentul, relatează Reuters.

„Orice incursiune rusă ar fi o greșeală strategică masivă și va fi întâmpinată cu forță, inclusiv prin sancțiuni coordonate cu aliații noștri pentru a impune un cost sever asupra intereselor și economiei Rusiei”, a declarat ea într-un comunicat.

„Singura cale de ieșire din situația actuală pentru Rusia este dialogul și salut faptul că Rusia a semnalat că este dispusă să intre în discuții în ianuarie”.

Kremlinul neagă că intenționează să invadeze și spune că Occidentul este cuprins de rusofobie. Moscova spune că extinderea NATO amenință Rusia și a contravenit asigurărilor care i-au fost date odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

SUA este pregătită pentru discuțiile cu Rusia din ianuarie 2022

Statele Unite sunt pregătite să poarte discuții cu Rusia încă din luna ianuarie, a declarat joi reporterilor un înalt oficial al administrației Biden, deși nu a fost stabilită încă o dată sau o locație specifică.

Washingtonul va răspunde pe deplin propunerilor de securitate ale Moscovei în cadrul discuțiilor de luna viitoare, a adăugat oficialul.

Rusia dorește să evite conflictul cu Ucraina și cu Occidentul, a declarat joi președintele Vladimir Putin, dar are nevoie de un răspuns „imediat” din partea Statelor Unite și a aliaților săi la cererile sale de garanții de securitate

Statele Unite, Uniunea Europeană și Grupul celor Șapte l-au avertizat pe Putin că se va confrunta cu „consecințe masive”, inclusiv sancțiuni economice dure, în cazul unei noi agresiuni rusești.

Putin a declarat că Rusia a primit un răspuns inițial în general pozitiv la propunerile de securitate pe care le-a înmânat Statelor Unite în această lună, menite să dezamorseze criza și că este încrezător în ceea ce privește perspectiva negocierilor, despre care a spus că vor începe la începutul anului viitor la Geneva.