Putin spune că Rusia nu dorește un conflict cu Ucraina și cu Occidentul, dar are nevoie de garanții de securitate „imediate” de la SUA

Putin spune că Rusia nu dorește un conflict cu Ucraina și cu Occidentul, dar are nevoie de garanții de securitate „imediate” de la SUA
Vladimir Putin / Sursă FOTO: Profimedia - Ilustrativ
Publicat: 23/12/2021, 18:48

Rusia dorește să evite conflictul cu Ucraina și cu Occidentul, a declarat joi președintele Vladimir Putin, dar are nevoie de un răspuns „imediat” din partea Statelor Unite și a aliaților săi la cererile sale de garanții de securitate, relatează Reuters.

Ucraina se află în centrul unor tensiuni Est-Vest în creștere după ce Statele Unite și Kievul au acuzat Rusia că pregătește un nou atac asupra vecinului său sudic, acuzație pe care Moscova o neagă vehement.

Putin a fost asaltat cu întrebări despre riscul unui conflict cu Ucraina în timpul conferinței sale de presă anuale maraton, care a durat peste patru ore.

„Aceasta nu este alegerea noastră. Nu ne dorim acest lucru”, a declarat liderul de la Kremlin.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Grupul celor Șapte l-au avertizat pe Putin că se va confrunta cu „consecințe masive”, inclusiv sancțiuni economice dure, în cazul unei noi agresiuni rusești.

Putin a declarat că Rusia a primit un răspuns inițial în general pozitiv la propunerile de securitate pe care le-a înmânat Statelor Unite în această lună, menite să dezamorseze criza și că este încrezător în ceea ce privește perspectiva negocierilor, despre care a spus că vor începe la începutul anului viitor la Geneva.

Dar, într-un răspuns separat, Putin s-a mai aprins când a amintit cum NATO a „păcălit cu nerușinare” Rusia cu valuri succesive de expansiune de la Războiul Rece încoace și a spus că Moscova are nevoie urgentă de un răspuns.

„Trebuie să ne dați garanții, și imediat – acum”, a spus el.

Rusia neagă că ar pregăti o invazie în Ucraina

Rusia respinge acuzațiile ucrainenilor și ale SUA potrivit cărora ar putea pregăti o invazie a Ucrainei încă de luna viitoare, prin zeci de mii de soldați ruși desfășurați la îndemâna graniței fostei republici sovietice. citeste mai departe

Aceasta spune că are nevoie de promisiuni din partea Occidentului – inclusiv o promisiune de a nu desfășura activități militare NATO în Europa de Est – deoarece securitatea sa este amenințată de legăturile tot mai strânse ale Ucrainei cu alianța occidentală, precum și de posibilitatea ca rachetele NATO să fie desfășurate împotriva sa pe teritoriul ucrainean.

„Tocmai am pus direct problema că nu ar trebui să mai existe nicio mișcare a NATO spre est. Mingea este în terenul lor, ar trebui să ne răspundă cu ceva”, a declarat Putin.

Ucraina nu și-a respectat angajamentele asumate în 2015

Putin a acuzat Ucraina că nu și-a respectat angajamentele asumate în cadrul unui acord din 2015 menit să pună capăt luptelor din zona sa estică Donbass între forțele ucrainene și cele pro-ruse și că a refuzat să discute cu reprezentanții celor două regiuni separatiste din această zonă.

Ministerul ucrainean de Externe a declarat că, dimpotrivă, Kievul a depus miercuri o „muncă titanică” pentru a obține un nou acord de încetare a focului în estul țării, iar armata sa nu a raportat nicio încălcare din partea a ceea ce numește forțele de ocupație rusești în prima jumătate a zilei de joi.

Mercenari ruși desfășurați în estul Ucrainei

Patru surse au declarat pentru Reuters că mercenari ruși s-au desfășurat în estul Ucrainei, controlat de separatiști, în ultimele săptămâni, pentru a consolida apărarea împotriva forțelor ucrainene. citiți mai departe

Ministrul suedez de externe, Ann Linde, președintele Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care are o misiune de monitorizare în zona de conflict, a calificat încetarea focului drept „un prim pas mic, dar important, spre relansarea situației de-a lungul liniei de contact”.

Ucraina respinge poziția lui Putin potrivit căreia Moscova este doar un mediator în conflict, acuzând-o că oferă sprijin direct părții separatiste. Aceasta a oferit în mod repetat discuții directe cu Rusia, pe care Moscova le-a respins până acum.

Putin a precizat că nu îl vede pe președintele Volodymr Zelenskiy ca pe un partener de negociere, acuzându-l că se află sub influența a ceea ce el a numit forțe naționaliste radicale.

„Cum aș putea construi o relație cu actuala conducere, având în vedere ceea ce fac ei? Este practic imposibil”, a declarat el.

Tensiunile legate de Ucraina au împins relațiile Moscovei cu Occidentul la cel mai scăzut nivel de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în urmă cu 30 de ani.

Multe dintre propunerile de securitate ale Rusiei, care ar necesita retragerea forțelor americane și ale aliaților din țările din Europa Centrală și de Est care au aderat la NATO după 1997, sunt văzute ca fiind neavenite în Occident.

Dar Statele Unite și NATO au declarat că vor discuta pachetul cu Rusia la începutul anului viitor, conștienți că o respingere categorică ar putea inflama și mai mult criza din cauza Ucrainei.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?