Măsuri sfâșietoare în Ucraina: Părinții își trimit copiii la școală cu autocolante cu grupa sanguină

Publicat: 23 02. 2022, 12:37
Actualizat: 23 02. 2022, 14:21
Sursa foto: Profimedia

Pe măsură ce tensiunile cresc la granița rusă, unii părinți ucraineni își trimit copiii la școală purtând autocolante cu grupa de sânge. De asemenea, în unitățile de învățământ, elevii sunt instruiți cum să reacționeze în caz de urgență.

În timp ce poporul ucrainean se pregătește pentru o acțiune militară din partea Rusiei, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor să intre în două regiuni „separatoare” din estul Ucrainei, unii părinți se pregătesc pentru ce e mai rău – își trimit copiii la școală purtând autocolante pe care sunt scrise grupele sanguine, notează jurnaliștii de la Today.

Vasyl și Marta sunt părinții a două fete, de 9 și 5 ani, care locuiesc într-un sat situat la aproximativ 14 kilometri de Kiev, capitala Ucrainei. Fiica mai mare a cuplului merge la școală în centrul orașului.

Luni, după ce Putin a ținut un discurs în care a „recunoscut independența” a două regiuni separatiste, pro-ruse din estul Ucrainei – un act pe care primarul Kievului, Vitali Klitshko, a descris-o drept o declarație de război – părinții au început să-și trimită copiii la școală cu stickere speciale.

„Este ca o bucată de hârtie, cu informații despre grupa sanguină, numele părinților lor și numerele de telefon”, a spus Vasyl.

Mamele ucrainene au început să discute despre autocolante pe grupurile de Facebook, imediat după discursul lui Putin, spune Olga Tokariuk, corespondent independent la Kiev pentru Agenția spaniolă de știri EFE.

„Aceasta a fost o dezbatere într-unul dintre (multe) grupuri de pe Facebook”, spune Tokariuk. „Unele școli au făcut de fapt aceste autocolante obligatorii”.


Khrystyna, în vârstă de 41 de ani, este mama trei fete, spune că a aflat luni despre autocolante.

„Nu am încă autocolante, dar am avut o discuție foarte clară cu fiica mea mai mare pentru că, uneori, ea vine singură de la școală.”

Khrystyna spune că i-a spus fiicei sale mai mari, de 13 ani, că, în caz de urgență, trebuie să-și asculte profesorul. Ea a discutat cu fiica ei despre locul unde se vor întâlni în caz de urgență.

Conversațiile cu fiicele ei mai mici, de 5 și 3 ani, au fost mai puțin detaliate. Ea le-a pus să învețe adresa, numele și prenumele complet al mamei.

În timp ce Khrystyna continuă să-și trimită copilul de 13 ani la școală, ea își ține acasă cele două fiice cele mai mici.

„Grădinița este departe de școala fiicei mele și de casa noastră”, explică ea. „Mi-e frică. Dacă se întâmplă ceva, îmi va fi prea greu să-i adun pe toți”.

Femeia din Ucraina spune că, în ciuda amenințării războiului, încă încearcă să le ofere copiilor o viață normală.

„Vreau să simtă o viață normală – să-i trimită la cursurile lor obișnuite, cum ar fi dans, școală de muzică și cercetași, doar pentru a simți o viață normală, normală”.

Vasyl spune că școlile fiicelor sale i-au pregătit pe copii pentru un posibil atac prin exerciții – la fel ca exercițiile de împușcare în masă pe care le practică în mod regulat studenții din SUA.

„Fiica mea mai mare are instrucțiuni care iau în considerare diferite tipuri de evenimente, cum ar fi un incendiu sau un bombardament”, explică el. „În cazul unui bombardament, de exemplu, li s-a spus unde să meargă. Pentru noi, era o stație de metrou. La Kiev, metrourile au înțeles dublu – sunt metrou, dar sunt și un adăpost anti-bombardamente”, a spus ucraineanul.