Averile oligarhilor ruși au scăzut cu 32 de miliarde de dolari în primele două luni din 2022, din cauza crizei din Ucraina

Averile oligarhilor ruși au scăzut cu 32 de miliarde de dolari în primele două luni din 2022, din cauza crizei din Ucraina
Sursă foto: Pixabay
Publicat: 23/02/2022, 11:53
Actualizat: 23/02/2022, 11:56

Averile oligarhilor ruși au scăzut cu 32 de miliarde de dolari doar în primele două luni ale acestui an, iar escaladarea conflictului din Ucraina ar putea duce la pierderi și mai mari, scrie Bloomberg. Astfel, potrivit Bloomberg Billionaires Index, cei 23 de miliardari ruşi au o avere combinată de 343 miliarde de dolari, în scădere faţă de 375 miliarde de dolari la finele anului trecut.

Președintele Joe Biden a anunțat marți primele sancțiuni dure care vor fi luate împotriva Federației Ruse, după ce Vladimir Putin a anunțat luni, că recunoaște independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, iar în cursul nopții trecute a ordonat trupelor militare să intre în Donbas.

„Implementăm sancțiuni de blocare totală a două mari instituții financiare rusești: VEB și banca lor militară. Implementăm sancțiuni complete asupra datoriei suverane a Rusiei. Asta înseamnă că am tăiat accesul guvernului Rusiei la finanțarea occidentală. Nu mai poate obține bani din Occident și nu mai poate tranzacționa noua sa datorie nici pe piețele noastre, nici pe piețele europene. De asemenea, vom impune sancțiuni asupra elitelor Rusiei și a membrilor familiilor lor. Aceștia participă la câștigurile corupte ale politicilor Kremlinului și ar trebui să participe și ei la durere. Am lucrat cu Germania pentru a ne asigura că Nord Stream 2 nu va merge mai departe”, a declarat Biden într-o conferință de presă de la Casa Albă, care a avut loc marți seară, ora României.

În fruntea listei miliardarilor ruşi ale căror averi au scăzut este Gennady Timchenko. Aproape o treime din averea sa a dispărut în acest an, listei Bloomberg a celor mai bogaţi 500 de oameni din lume. În vârstă de 69 de ani, Timchenko, fiul unui ofiţer sovietic care a devenit prieten cu Vladimir Putin în anii 1990, are o avere de aproximativ 16 miliarde de dolari, provenită în mare marte din afacerile cu producătorul rus de gaze naturale Novatek.

Un alt acţionar important de la Novatek, Leonid Mikhelson, a pierdut 6,2 miliarde de dolari în acest an. De asemenea, averea preşedintelui Lukoil, Vagit Alekperov, a scăzut cu aproximativ 3,5 miliarde de dolari în ultimele două luni, în condiţiile în care acţiunile Lukoil au scăzut cu aproape 17%.

Pieţele financiare sunt puternic afectate de acțiunile lui Vladimir Putin, iar după ce a ordonat luni seară armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa, pierderile financiare s-au accentuat.

Cine sunt miliardarii vizați de sancțiuni

Primele sancțiuni dure împotriva oligarhilor ruși le-a luat Boris Johnson, Londra fiind cunoscută drept una dintre locațiile lor preferate pentru piața imobiliară de lux. Premierul britanic a înghețat activele a cinci bănci rusești și a interzis accesul pe teritoriul țării a trei oligarhi ruși.

Unul dintre miliardarii vizați este Gennady Timchenko. Pe lista neagră se mai află Boris Rotenberg, în vârstă 65 de ani, şi nepotul său Igor Rotenberg, de 48 de ani, ale căror familii şi-au construit averea prin firma Stroygazmontazh, specializată în construcţia de gazoducute. Tată lui Igor, Arkady Rotenberg, este unul dintre foştii parteneri de antrenament la judo ai lui Putin.

Amintim că, în 2015, Arkady Rotenberg, Boris Rotenberg şi Gennady Timchenko au mai fost vizaţi de sancţiuni, din partea Statelor Unite,  după ce Putin a anexat Peninsulei Crimeea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Neatenția care îi lasă pe șoferi fără bani. Amenda este uriașă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York