Prețul unor medicamente se va majora, din cauza impactului crizei în industria Pharma. Care sunt motivele scumpirilor

Publicat: 04 04. 2022, 16:42
Actualizat: 04 04. 2022, 16:45
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Majorările de prețuri din ultima perioadă afectează  și industria Pharma din România, care s-a confruntat deja cu provocări majore în criza de Covid 19.. Deși țara noastră are printre cele mai mici prețuri la medicamente din Europa, vor fi înregistrate unele creșteri, însă doar la anumite categorii.

Potrivit observatornews.ro, producătorii de medicamente suportă cu greu aceste scumpiri, fiind împovărați și de taxa clawback.

Toate aceste scumpiri se vor reflecta, la fel cum se întâmplă și în alte industrii, în prețurile de la raft, iar românii vor plăti mai mult pentru anumite tipuri de medicamente, potrivit sursei citate.

„Unde vom constata modificari de preţ sunt medicamentele fără prescripție medicală. Pentru medicamentele cu prescripţie producatorii nu pot include aceste modificari în preţul medicamentelor, în Romania preţul medicamentului este reglementat. Probabil că mulţi dintre producători vor încerca să reflecte în prețul final al medicamentului o parte dintre creșterile de prețuri la utilități sau la materiile prime”, a spus Simona Cocoş, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Materiile prime pentru producerea medicamentelor s-au scumpit cu până la 60%, prețul pentru foliile de aluminiu folosite la ambalare, cu 20%, iar cel pentru prospecte si ambalaje a crescut cu 15%.

Dar creșteri majore s-au înregistraT și la transportul maritim și aerian, cu 300, respectiv 250%. Iar toate aceste majorări au un impact major în industria farma din România, care se confruntă și cu aplicarea taxei clawback.

„Este o taxă pe care producatorii o plătesc pentru medicamentele compensate. Din păcate, aceasta taxa se aplică la pretul de raft al medicamentului, preț final, care înglobează și marjele distribuitorilor și ale farmaciilor. Deci, practic, un producător de medicamente ajunge să plătească o taxă de 28% pentru fiecare medicament compensat, dacă este compensate 100%”, a mai spus preşedintele APMGR.

APMGR trage un nou semnal de alarmă și subliniază că taxa clawback devine de nesusținut în contextul economic actual, în special luând în considerare cele menționate mai sus, respectiv că în condiții de compensare 100%, medicamentele generice cu prețuri mici, de până la 50 de lei, plătesc o taxa mai mare decat este menționat în Lege.