Mii de români se lovesc de aceeași problemă: cum să îți cumperi o casă cât mai ieftin. Soluția la care ar putea recurge

Publicat: 01 05. 2023, 12:35

Dacă bunicii și chiar părinții noștri reușeau să își cumpere sau să își construiească o casă mult mai ușor, în 2023 a devenit extrem de dificil și de complicat să îți achiziționezi propria locuință. 

Ba chiar pentru milioanele de români trăiesc și muncesc în străinătate este mult mai dificil să își cumpere o casă în România, mai ales dacă au nevoie de credit bancar. Mai mult decât atât, având în vedere că lucrează în străinătate, condițiile de acordare a unui credit în România sunt cu totul străine de cei plecați de ani buni din țară.

Unul dintre românii plecați în străinătate a întrebat pe grupul de Facebook ”Buget de familie” ce ar putea face pentru a-și achiziționa o casă.

”Bună seara! Știu ca nu este subiectul grupului, însă a făcut cineva credit ipotecar însă cu salariul din străinătate? Multumesc anticipat”, a scris el.

Chiar dacă răspunsurile au venit în timp scurt, românul a primit informații mai mult sau mai puțin folositoare.

”Se poate, dacă sunt venituri înregistrate, mergeți la BCR, BT”, l-a sfătuit cineva

”Salut, am avut și eu ceva în cap tot așa de genul o idee să cumpăr și să îl închiriez, dar din ce am discutat dobânda este foarte mare la contract pe străinătate”, a spus altcineva. ”Este exact ca și un credit cu venituri din România”, l-a contrazis alt internaut.

”De ce nu faceți un credit în străinătate? Dobânzile sunt mult mai avantajoase”, a spus o femeie.

Altcineva a venit cu exemplu concret și a afirmat că se pot obține creditare și în țară, la o bancă românească, însă cu o condiție: ”Noi am întrebat la BT și au zis ca se poate, dar trebuie sa existe un coplătitor care sa lucreze în țară”.

”Nu am făcut, dar nu cred că se poate. De obicei semnezi un acord și te verifică la ANAF. Fără ANAF, nu au cum să îți pună poprire, în caz de nu plătești”, a fost altă opinie.

”Socrul meu a făcut la Raiffeisen, cu salariul din străinătate. Acum 1,5-2 ani”, a spus alt membru al grupului.

”Se poate și la Credit Europe Bank și Libra Bank face cu salariul din străinătate însă cu 20% avans și ipoteca pe o altă proprietate sau garantor/coplatitor. Trebuie să aveți cel puțin 6 luni de angajare, extrase de cont dovada contractului de muncă. Să fie pe perioadă nedeterminată și dovada statutului de rezidență dacă țara de domiciliu nu este una europeană gen UK”, au fost câteva dintre e răspunsurile primite.