Marius Budăi: Miniștrii Muncii din UE au căzut de acord asupra salariului minim european. Ce beneficii vor avea angajații români?

Publicat: 16 06. 2022, 15:53
Actualizat: 16 06. 2022, 16:21
Ministrul Muncii, Marius Budăi / Foto - Facebook

Vești bune venite de la Bruxelles pentru angajații români! Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat astăzi că miniştrii Muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord asupra propunerii privind instituirea salariului minim european.

„Astăzi, în cadrul lucrărilor Consiliului EPSCO, miniștrii Muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord asupra propunerii de Directivă privind instituirea salariului minim european”, a scris joi pe Facebook Marius Budăi.

Decizia a fost luată deoarece un astfel de instrument este necesar în lupta împotriva sărăciei în muncă, au argumentat oficialii europeni, potrivit ministrului Marius Budăi.

„Personal cred că unul din rolurile noastre principale este acela de a lupta împotriva sărăciei în muncă. Atunci când vorbim de dezvoltare incluzivă la nivelul Uniunii Europene este clar că avem nevoie de un astfel de instrument”, a mai scris ministrul Muncii.

Gheorghe Falcă: Salariul minim european se va aplica, în doi ani de zile şi în România

Salariul minim european se va aplica, în doi ani de zile şi în România, în caz contrar riscând sancţiuni UE, a explicat, miercuri, europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Concret, acest lucru înseamnă salariu minim naţional calculat pe legislaţia salariului minim european, adică o „demnitate” pentru angajat, a mai spus Falcă.

„S-au finalizat negocierile între cele trei puteri pentru salariul minim european, iar acum statelele membre au doi ani la dispoziţie să implementeze această directivă.

Pentru cetăţeni, acest lucru înseamnă că este o garanţie a faptului că vor fi încadraţi cu salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă un coş zilnic, un pachet, astfel încât salariatul să aibă o demnitate şi acest salariu să îi poată permite cetăţeanului să ducă o viaţă demnă în societatea în care trăieşte.

Când spunem salariu minim european, nu este acelaşi salariu minim în toate ţările UE, dar înseamnă aceleaşi condiţii, astfel încât statele vor fi obligate să implementeze condiţiile şi cetăţenii vor şti când le creşte salariul minim în ţara respectivă. Totul va fi automat.

Astfel, în fiecare an, salariul minim nu va mai fi dat de politicieni, iar acest salariu minim va influenţa şi celelalte salarii cu anumiţi indicatori.

Sunt doi ani în care România trebuie să facă această implementare.

România trebuie să facă asta în doi ani de zile, dacă nu înseamnă că intrăm în infringement şi te vei trezi mai devreme sau mai târziu cu sancţiuni UE, dar nu cred că este cazul.

În România, în doi ani de zile vom avea salariu minim european, adică salariu minim naţional calculat pe legislaţia salariului minim european”, a declarat Gheorghe Falcă, citat de antena3.ro.