Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Jumătate dintre elevii depistați cu Covid provin din două județe și București

Publicat: 12 02. 2021, 00:51
Actualizat: 12 02. 2021, 00:58
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu / Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat joi seară, la Digi 24, că jumătate dintre elevii depistați cu Covid la nivelul țării sunt din județele Cluj, Arad și din municipiul București (64 de cazuri).

Potrivit acestuia, în perioada 8-11 februarie, după redeschiderea școlilor, au fost confirmați cu Covid-19 244 de elevi și 329 de angajați din sistem și a fost suspendată activitatea în 171 de clase.

Până acum există opt județe fără niciun caz confirmat la elevi, există alte 10 județe fără niciun caz confirmat la angajați, cadre didactice, după cum există județele Cluj, Arad și municipiul București, în care în total sunt 122 de copii infectați, la nivelul zilei de astăzi (joi-n.r.), ora 18.00, adică exact jumătate din numărul celor depistați pozitiv în întreaga țară. Cred că asta ne face să tragem niște concluzii cu privire la respectarea regulilor”, a declarat Cîmpeanu, la Digi 24.

Întrebat de ce crede că au apărut mai multe cazuri în București decât în alte părți, ministrul Educației a spus că o explicație ar putea fi „mobilitatea crescută a elevilor din București, în raport cu alte zone. Ar trebui făcută o analiză epidemiologică, împreună cu una sociologică”.

Întrebat, de asemenea, dacă există date cu privire la numărul de infectări cu tulpina din Marea Britanie, ministrul Educației a precizat că acestea nu sunt disponibile.

„Aceste cazuri au confirmate pe baza unor teste, teste făcute într-o măsură mică în cabinetele cșoalre, teste făcute prin intermediul autorităților sanitare, plus teste făcute la solicitarea părinților. Mulți părinți responsabili, care în momentul în care au observat simptome au cerut testarea propriilor copii”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Acesta a precizat că în școlile în care există cabinete medicale există și se fac teste rapide.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu: „Dacă erau preocupați de Educație, alocau acestui domeniu 10% din planul de redresare”

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu afirmă că, dacă președintele și guvernanții erau preocupați de Educație, alocau 10% din planul de redresare și reziliență pentru acest domeniu.

Dacă erau atât de preocupați de educație, precum au spus în seara asta (joi seara-n.r.) în conferința de presă, susțineau propunerea pe care am lansat-o, aprobată de Parlamentul European, și susținută de toți experții în domeniu, pentru ca 10% din planurile de redresare și reziliență să meargă pentru educație”, a scris Victor Negrescu, vicepreședinte PSD, pe Facebook, după conferința de presă în care președintele Klaus Iohannis a anunțat rezultatele întâlnirii pe care a avut-o cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Dacă voiau să sprijine educația, de ce au acceptat ca executivul să aloce doar 3,18% pentru educație în planul făcut de Guvernul PNL și prezentat cu președintele de față? De ce au acceptat ca bugetul pentru educație pe anul 2020, făcut de Guvernul PNL, să fie la cel mai mic nivel?”, mai întreabă europarlamentarul.

Negrescu susține că i s-a permis ministerului să facă o strategie nesustenabilă pentru digitalizarea educației, fără calendar și alocări bugetare.

Lista țărilor pentru care se instituie carantina la intrarea în România, valabilă din 15 februarie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CJSU) a adoptat, joi, o hotărâre prin care a fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, valabilă de luni, 15 februarie, pentru care se instituie carantina la intrarea în România.

Carantină redusă la 10 zile și test PCR negativ la îmbarcare

Conform CNSU, la intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.