Ministrul Mediului reacționează dur în cazul pădurarului atacat în județul Dâmbovița: „Voi urmări cu mare atenție ancheta organelor abilitate”

Publicat: 28 08. 2021, 15:56
Actualizat: 28 08. 2021, 15:56
Ministrul Mediului, Tánczos Barna

Cazul de la Dâmbovița este cu atât mai grav cu cât hoții de lemne au demonstrat că nu au nicio limită, au acționat în grup și au atacat chiar și familia pădurarului, a scris pe pagina sa de socializare ministrul Mediului, Tánczos Barna, despre cazul pădurarului din Dâmbovița agresat de hoții de lemne.

El a reamintit că a inițiat un proiect de lege care prevede includerea personalului silvic, alături de polițiști și jandarmi, în categoria de personal pentru care ultrajul se sancționează cu pedepse sporite. Proiectul prevede majorarea cu jumătate a pedepselor.

„Aproape fără excepție, toate actele de ultraj au loc în situații în care personalul silvic intervine în numele statului, pentru prevenirea infracțiunilor la regimul silvic. Este datoria noastră să ne asigurăm că acești oameni, aflați în linia întâi în lupta cu hoții de lemne, se bucură de statutul și protecția cuvenite”, a declarat în mai anul acesta ministrul Barna Tánczos.

Potrivi sursei citate, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâți de hoții de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacați de infractori, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuințe, anexe gospodărești).

Ministrul Barna Tánczos a explicat că proiectul de lege a fost depus după o întâlnire cu reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură – SILVA, iar modificările vor duce și la „dotarea corespunzătoare a personalului de teren”.

Sâmbătă, mimistrul a făcut referire la cazul din Biciurești, județul Dâmbovița, unde un pădurar care a surprins hoții de lemne asupra faptului, a fost atacat de aceștia chiar în curtea casei lui

„Condamn cu fermitate acest tip de acte care depășesc orice limită a umanității și a rațiunii și voi urmări cu mare atenție ancheta organelor abilitate pentru că vreau să fiu sigur că toți cei care au atacat pădurarul din Dâmbovița, pentru simpul fapt că și-a facut datoria, vor primi pedepsele meritate!”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

„Din nefericire, încă mai întâlnim în România cazuri de violență împotriva celor care își fac datoria și apară pădurea. S-a întâmplat în Biciurești, județul Dâmbovița, un pădurar care a surprins hoții de lemne asupra faptului, a fost atacat de aceștia chiar în curtea casei lui. Atât el cât și soția au fost agresați, pădurarul aflandu-se acum, cu răni importante, la spitalul din Târgoviște. Cazul de la Dâmbovița este cu atât mai grav cu cât hoții de lemne au demonstrat că nu au nicio limită, au acționat în grup și au atacat chiar și familia pădurarului.”, a scris ministrul.

„Tocmai pentru a combate acest tip de agresiuni asupra pădurarilor care își fac datoria chiar cu prețul vieții am a depus, în Parlament, în calitate de senator, un proiect de lege care prevede includerea personalului silvic, alături de polițiști și jandarmi, în categoria de personal pentru care ultrajul se sancționează cu pedepse sporite.
Vrem astfel să ne asigurăm că personalul silvic, aflat zi și noapte în lupta cu hoții de lemne, va beneficia de statutul și de protecția pe care, iată, o merită cu adevărat!
De îndată ce va fi adoptată modificarea legislativă pe care am propus-o, în cazul săvârșirii faptelor reglementate în alin. (1)-(3) din art. 257 Cod penal, asupra personalului silvic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, pedepsele prevăzute de lege vor fi majorate cu jumătate din cuantumul actual.
Vreau să îi mulțumesc public acestui pădurar, dar și tututor colegilor săi care sunt în prima linie a luptei cu hoții de lemne, pentru că apără pădurea și își fac cu adevarat meseria, chiar dacă sunt amenintați de răufacatori, iar viața, de multe ori, le este pusă în pericol.”, a mai precizat Barna Tánczos.