Ministrul Sănătății: ”Pacienții români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantați în România”. Bolnavii vor fi trimiși în Italia

Publicat: 30 03. 2021, 22:57
Actualizat: 06 04. 2021, 14:31
Conferință de presă la Ministerul Sănătății, despre evoluția pandemiei în România. Foto: Facebook

România a pierdut acreditarea să facă transplanturi pulmonare. Pacienţii români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi supuşi acestei proceduri în țara noastră.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. a anunţat marți, 30 martie 2021, că singurul centru, de la Spitalul ‘Sfânta Maria’ din Capitală, i-a expirat acreditarea în 9 martie şi nu a mai solicitat prelungirea.

Vlad Voiculescu: Singurul centru transplanturi pulmonar din țară a pierdut acreditarea

„Pacienții români care au nevoie de transplant pulmonar nu mai pot fi transplantați în România. Centrul de Transplant al Spitalului Sf Maria, singurul din țară, care a efectuat opt transplanturi pulmonare în ultimii ani, dintre care șase pacienți încă trăiesc, a pierdut acreditarea, i-a expirat pe 9 martie și spitalul nu a mai cerut prelungirea acesteia. Am încheiat deja un acord cu Italia privind transplantul pulmonar. În acest moment există o șansă la viață pentru pacienții români aflați pe lista de transplant pulmonar de la ANT și prin acest acord le oferim posibilitatea de a face acest transplant în clinici de specialitate din Italia”, anunță Vlad Voiculescu.

La centrul Spitalului Sfânta Maria din Bucureşti s-au efectuat 8 transplanturi pulmonare în ultimii ani, iar şase pacienţi au fost salvaţi.

România a încheiat un acord cu zece centre din Italia

Autorităţile sanitare au găsit o alternativă și au încheiat un acord cu Italia, pentru transplantul pulmonar. În decursul unui an, 5 pacienţi români vor putea beneficia de această procedură.

„Există o limitare la un număr de cinci transplanturi pulmonare pe an. Asta e ceea ce s-a putut obține în acest moment. Avem de asemenea discuții avansate cu un centru din Franța pentru a primi pacienți români cu recomandare de transplant pulmonar. Este clar că trebuie să dezvoltăm aici capacitatea de a efectua transplant pulmonar”, adaugă ministrul Sănătății

De asemenea, Voiculescu a precizat că în 2014 la clinica AKH din Viena, în baza unui acord, au fost efectuate șase tranplanturi pulmonare pentru pacienți români, iar în 2015, alte cinci.

Transplantul de plămâni a fost sistat și în precedentul mandat al lui Voiculescu, după tragedia de la Colectiv

Gabriela Firea, primar al Capitalei la acea vreme și medicul Monica Pop s-au numărat printre cei mai aspri critici ai lui Voiculescu.

„Vai de familiile lor! După ce a dat Dumnezeu și a plecat de la Minister, chirurgii de la Spitalul SFÎNTA MARIA  au făcut 9 operații de transplant pulmonar, cu toți pacienții în viaţă, PERFORMANŢĂ MONDIALĂ! Bravo pentru curajul și profesionalismul lor! ACEST SINISTRU PERSONAJ, foarte ÎNŞELĂTOR, A FACUT MULT, MULT RÅU MEDICINII ROMÂNEȘTI…NU ARE EGAL!”, a notat Monica Pop pe pagina de Facebook.

Voiculescu voia, la vremea respectivă, să verifice modul în care s-au cheltuit banii la Spitalul Sfânta Maria şi măsura în care centrul de acolo corespunde standardelor internaţionale.