VIDEO | Mircea Geoană îndemn pentru studenți: ”Rămâneți deschiși la nou, investiți permanent în voi și în potențialul vostru ca profesioniști și lideri!”

Publicat: 04 10. 2022, 17:54
Actualizat: 04 10. 2022, 19:01

This browser does not support the video element.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană aflat la festivitatea de deschidere de an a Universității de Științe ale Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara le-a transmis studenților încurajări și sfaturi legate de anii studenției, dar și de conduita în viață.

Președinte fondator al Institutului Aspen din România, Mircea Geoană a desfășurat de-a lungul carierei sale proiecte dedicate dezvoltării tinerilor, acesta fiind recunoscut ca puternic susținător al educației și al performanței.

Mircea Geoană a punctat în discursul său câteva elemente legate de influența pe care științele și educația o au aspura societății actuale: ”Științele vieții și domeniile conexe ne hrănesc, ne permit să trăim în societăți civilizate, să co-existăm liberi, să dezvoltăm tehnologii, să avem confort, să perfecționăm lumea. Să fim ceea ce suntem azi!” a declarat Secretarul general adjunct al NATO.

Elementul central al discursului a fost îndemnul său față de tinerii studenți: ”Rămâneți deschiși la nou, investiți permanent în voi și în potențialul vostru ca profesioniști și lideri! Nu fiți sceptici cu privire la nou, la inovație, la disruperea rutinei. Îmbrățișați schimbarea tehnologică și modelați-o pentru a construi o societate mai bună – este șansa voastră de a schimba viitorul!” le-a transmis Mircea Geoană stundeților.

Referirea pe care liderul o face la șansa schimbării viitorului de către tineri prin mentalitatea acestora este strâns legată de contextual socio-economic critic în care statele se află la nivel global.

Vorbind despre șansa românilor de a se fi născut ”într-o țară bogată în potențial agricol și mediu natural” Mircea Geoană a reamintit bogățiile pe care România le deține și a menționat că această țară ar ”putea fi grânarul Europei” fără, însă, să fie, după cum spune acesta:

”Trăim sub valoarea noastră agricolă și industrială, iar fermierii și antreprenorii români trebuie să fie susținuți energic si explicit pentru a compensa decalajul de resurse față de competitorii lor europeni și internaționali” a subliniat Mircea Geoană importanța agricolă și industrială a României în contextul crizelor generate de tranzitul grânelor din Ucraina prin România.

Secretarul general adjunct al NATO le-a vorbit studenților și despre efectele nefaste pe care războiul Rusiei împotriva Ucrainei le-a născut față de România:

”România se află azi într-o cursă pentru recuperarea timpului istoric pierdut. Istoria nu mai are răbdare cu noi și cu status-quo-ul actual. În jurul nostru întreaga lume se schimbă din nou. Războiul sângeros declanșat de Rusia nu are doar consecințe strategice și militare. Continuă să alimenteze o serie de crize economice și socio-economice, care destabilizează piețele globale și confuzează deliberat opinia publică. Războiul din Ucraina este un șoc sistemic. Este însă și o oportunitate de a regândi modelul nostru economic și social” îndeamnă Mircea Geoană la reflecție. Reprezentantul NATO prezintă astfel acest război ca o șansă de schimbare a mentalității. Efectele dure pe care aceste evenimente le au asupra României ar trebui să reprezinte un ”șoc declanșator al energiilor autodepășirii”

Această idee a discursului său a fost susținută prin ipostaza constantă în care se află România în context european și global:  ”În acest nou moment de cotitură în istoria națiunii, acesta trebuie sa fie nivelul nostru de ambiție: să ne propunem să realizăm un Salt Istoric, de la națiune în eterna dezvoltare la acela de stat dezvoltat. De la periferia, în inima Europei” propune Geoană ca viziune de dezvoltare a României. ”Momentul este propice. Căci în orice criză, în orice furtună, se ascund numeroase oportunități” a adăugat acesta.

Liderul NATO a amintit cuvinetele Regelui Mihai, ca îndemn către țară:  ”Nici o izbândă nu este  eternă. Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un mâine. Tara își dobândește, cu fiecare generație, privilegiul de a continua să existe.” Și aprecierea Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii față de România l-a impresionat pe Mircea Geoană, care a făcut o confesiune în privința unei discuții pe care a avut-o cu Monarhul: ”Aveți un patrimoniu atât de frumos, aveți grijă de el, fiți mândri de el. Aveți grijă de țara voastră!” i-a spus Charles al III-lea al Marii Britanii reprezentantului NATO.

În încheierea discursului său, Mircea Geoană a vorbit despre ”România – o putere agro-industrială europeană și mondială”, acesta fiind parcă un proiect de țară.

”Valorificând frumusețea naturii, potențialul pământului si talentul oamenilor noștri – iată rețeta  succesului, care ne este la îndemână și pe care suntem chemați sa o îmbrățișam și să o punem în valoare” a concluzionat reprezentatul NATO despre ceea ce România ar trebui să prioritizeze pentru a evolua ca țară.

Alături de Mircea Geoană la deschiderea anului școlar de la Universitatea de Științe ale Vieții ”Regele Mihai I” au participat primarul Municipiului Timișoara Dominic Fritz, IPS Ioan Selejan – Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului, Mihai Ritivoiu – prefect al județului, dar și numeroși reprezentanți ai mediului academic.