VIDEO Mircea Geoană: „Portul Constanța este în clipa de față este un port de o colosală relevanță strategică și comercială”

Publicat: 03 06. 2022, 21:52
Actualizat: 03 06. 2022, 22:28

This browser does not support the video element.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Antena 3, că în urma blocadei pe care Rusia a instituit-o în Insula Șerpilor și în zonele portuare ale Ucrainei, Portul Constanța a devenit „un port colosal de relevant strategic comercial”.

Totodată la summitul NATO de la Madrid s-a pus în vedere întărirea flancului estic inclusiv în Marea Neagă.

„Trebuie să spun că vom continua să întărim flancul estic. Președintele Biden i-a reconfirmat secretarului general că la summitul de la Madrid vor fi decizii importante de luat și pentru România – vom aveam mai multă prezență NATO pe flancul estic și mai este o chestiune legată de Marea Neagră care este un subiect complex”, a declarat Mircea Geoană.

Legat de situația din Isula Șerpilor, care se află la numai 45 de km de România și unde Rusia a desfășurat mai multe forțe și acum vor să instaleze sisteme de rachete cu rază mare de acțiune, Mircea Geoană a precizat: „Trebuie să facem distincția între țările NATO, cum e România și Bulgaria și Turcia, ale căror teritorii, inclusiv maritime sunt protejate de Articolul 5 al NATO.

Situația în Marea Neagră este complicată. Asistăm la o blocadă de facto a porturilor ucrainene. Chiar dacă nu au resurse să ocupe Odesa, economic vorbind au paralizat Odesa pentru că blocând exporturile creează dificultăți foarte importante”, a declarat Geoană.

Geoană a afirmat că pentru România și implicit pentru NATO este foarte important ca în Marea Neagră să fie păstrată în continuare libertatea de navigație și de comerț, iar România, Turcia și Bulgaria reprezintă garanții libertății în această zonă.

„Și noi avem interese în Marea Neagră – exploatarea gazelor, Portul Constanța, care în clipa de față este un port colosal de relevant strategic comercial. Pe noi ne interesează ca NATO să păstrăm libertatea de navigație și de comerț în Marea Neagră. Evident dorim ca și ucrainenii să îți poată recăpăta controlul asupra teritoriului suveran. Riscul de criză alimentară este real.

Noi suntem în clipa de fața garantorii libertății de navigație în zona NATO a Mării Negre și această zona va căpăta relevanță și mai mare pentru că Ucraina va trebui să respire economic undeva”, a spus secretarul NATO.

Secretarul NATO spune că Ucraina va primi sprijin să se reconstruiască.

„Reconstrucția Ucraine va face ca această zonă a sud-estului europeană să fie extrem de importantă strategic și economic.