Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova, a murit la vârsta de 83 de ani. Ziua înmormântării va fi declarată zi de doliu național

Publicat: 14 09. 2023, 09:59
Actualizat: 14 09. 2023, 10:18

Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova, a murit la vârsta de 83 de ani. Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare de fostul ministru al Economiei Constantin Tampiza.

Mircea Snegur a condus ţara între anii 1990-1996

”La 13 septembrie, la ora 23:30 Președintele Republicii Moldova Mircea Snegur a cedat în lupta cu boala incurabilă. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească lângă cei drepți”, a anunţat Tampiza pe pagina sa de Facebook.

Președintele Moldovei, Maia Sandu, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj de condoleanțe, amintind că fostul șef de stat a condus țara în ”vremuri istorice”.

”Am aflat cu profundă tristețe că în această noapte a decedat Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca Omul care a stat la leagănul Independenței Republicii Moldova.

Adresez sincere condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Mircea Snegur. Ziua înmormântării va fi declarată zi de doliu național și vor fi organizate funeralii cu onoruri de stat.

„Trăiască Moldova independentă!” – cu aceste cuvinte și-a încheiat adresarea domnul Mircea Snegur pe 27 august 1991. Această urare a unit moldovenii în anii de Renaștere națională și ne va ghida și pe noi în construirea unui viitor demn pentru copiii noștri și Republica Moldova”, a scris Maia Sandu.

Mircea Snegur s-a născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifăneşti, judeţul Soroca. În anul 1956 a absolvit Şcoala Medie din satul Frumuşica, raionul Floreşti. Studiile superioare şi le-a făcut la Institutul Agricol din Chişinău, pe care l-a absolvit în 1961.

Mircea Snegur a deținut mandatul de președinte al Republicii Moldova în perioada anilor 1990-1996 și este unul dintre liderii mișcării de eliberare și renaștere națională.

A fost principalul susținător al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii române a statutului de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor.

A deținut funcția de președinte al Republicii Moldova de la 3 septembrie 1990, până la 1 decembrie 1996, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi.

Foto: Facebook