Misiunea DART a NASA a reușit să devieze un asteroid: „Un moment de cotitură pentru apărarea planetei”

Publicat: 11 10. 2022, 21:21
Actualizat: 11 10. 2022, 22:12
Sursa FOTO: NASA TV

Agenția spațială americană a reușit să devieze cu succes un asteroid de pe traiectoria sa, prăbușind o sondă spațială pe suprafața sa la sfârșitul lunii septembrie, într-o misiune de testare care va ajuta omenirea să învețe cum să se protejeze de o posibilă amenințare viitoare, a anunțat marți NASA.

Nava spațială a misiunii Dart a lovit în mod deliberat ținta sa, asteroidul Dimorphos, care este un satelit al unui asteroid mai mare numit Didymos.

Nava spațială a NASA a reușit să deplaseze asteroidul reducându-i orbita cu 32 de minute, a declarat șeful agenției spațiale, Bill Nelson, într-o conferință de presă, potrivit National Geographic.

Acesta este „un moment de cotitură pentru apărarea planetei și un moment de cotitură pentru omenire”, a spus el.

Acesta ar fi fost deja „considerat un succes uriaș dacă (sonda spațială) ar fi redus orbita cu doar 10 minute. Dar, de fapt, a redus-o cu 32 de minute”, a adăugat el. Cu această misiune, „NASA a dovedit că este serioasă în ceea ce privește apărarea planetei”, a spus el.

Nava spațială a fost de aproximativ 100 de ori mai mică decât asteroidul

Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Pământ în momentul impactului, are un diametru de aproximativ 160 de metri și nu reprezintă un pericol pentru planeta noastră.

Deși obiectivul este relativ modest în comparație cu scenariile de dezastru din filmele științifico-fantastice precum „Armageddon”, această misiune de „apărare planetară” fără precedent, numită Dart, este prima care testează o astfel de tehnică.

Aceasta permite NASA să se antreneze în cazul în care un asteroid amenință să lovească Pământul într-o zi.

Nava spațială a fost de aproximativ 100 de ori mai mică decât Dimorphos, așa că nu a distrus asteroidul. Echipa misiunii a comparat această coliziune cu o mașină de golf care se izbește de una dintre Marile Piramide generând suficientă energie pentru a lăsa un crater de impact.

Observatoarele terestre din întreaga lume vor monitoriza sistemul de asteroizi pentru a confirma dacă DART a reușit să modifice mișcarea asteroidului.

Telescopul spațial James Webb, Telescopul Hubble și misiunea Lucy a NASA vor observa, de asemenea, urmările.

În plus, misiunea Hera a Agenției Spațiale Europene va fi lansată în 2024 pentru a continua să studieze impactul. Nava spațială, împreună cu 2 CubeSats, va ajunge la sistemul de asteroizi doi ani mai târziu.

Hera va studia ambii asteroizi, va măsura proprietățile fizice ale lui Dimorphos și va examina craterul de impact și orbita lunii, cu scopul de a stabili o strategie eficientă de apărare planetară.