Mizeria de la „granița” dintre două instituții. Cine strânge gunoaiele de pe cel mai mare lac din București?

Publicat: 12 08. 2021, 13:59
Gunoaiele de pe Lacul Morii, la granița dintre apă și mal...

Oficialii de la Apele Române spun că malurile Lacului Morii nu sunt în responsabilitatea lor, iar primarul Sectorului 6 susține că luciul apei este la Apele Române. Între timp, gunoaiele zac la „granița” responsabilității celor două instituții.

Gândul a publicat recent un reportaj despre mizeria de pe Lacul Morii, unde sute de bucureșteni vin săptămânal să se relaxeze. Pe lângă faptul că totul este în paragină, locul este împânzit și de gunoaie care se găsesc chiar pe mal, la „granița” dintre luciul apei și dig.

Primarul Ciprian Ciucu spune că instituția pe care o conduce a făcut de două ori curățenie pe dig, însă, de pe lac, gunoaiele trebuie strânse de către cei de la Apele Române.

Apele Române: „Malurile sunt în responsabilitatea primăriei”

La rândul lor, reprezentanții Administrației Naționale ”Apele Române” spun că își fac treaba, doar că malurile nu sunt în responsabilitatea lor.

„Formația de lucru constituită la nivelul acumulării acționează zilnic pentru îndepărtarea plutitorilor de pe luciul apei”, se arată într-un răspuns al Apelor Române, la solicitarea Gândul.

Sursa citată a precizat că gunoaiele de pe malul lacului sunt în responsabilitatea autorității locale, în acest caz Primăria sectorului 6.

Fiecare instituție se acoperă de legalitate, iar malul e plin de gunoaie

„Autoritățile locale, respectiv consiliile locale, Consiliul General al Municipiului București și consiliile locale ale sectoarelor acestuia, precum și primarii au obligația să asigure curățenia și salubrizarea digurilor și a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre și prevenirea poluării apelor”, ceea ce înseamnă că menținerea curățeniei în zonele malurilor acumulării Lacul Morii revine autorităților locale”, se mai arată în răspunsul ANAR.

Fiecare instituție se acoperă de motive de legalitate pentru a pasa răspunderea în curtea vecină.

Realitatea este însă că deșeurile au ajuns la mal fie aduse de apă, fie pentru că s-au „scurs” de pe dig, semn că una dintre instituții nu și-a făcut treaba.