Motivarea deciziei într-un proces penal, dată în ziua pronunțării sentinței. Senatul a adoptat modificarea Codului de procedură penală, după decizia Curții Constituționale

Publicat: 04 05. 2021, 22:58
Actualizat: 04 05. 2021, 23:00
(FOTO - ilustrativ: Pixabay.com)

Senatul a adoptat marți, 4 mai, modificările propuse de PNL și USR-PLUS la Codul de procedură penală (Cpp), printre care termenul maxim de 120 de zile în care instanțele sunt obligate să pronunțe deciziile în procesele penale de la finalizarea dezbaterilor, urmând ca motivarea deciziei să fie publicată în ziua pronunțării. Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, forul decizional fiind Camera Deputaților.

S-au înregistrat 89 de voturi ”pentru”, 1 vot ”împotrivă” și 42 de abțineri, inițiativa fiind depusă, săptămâna trecută, în Parlament, iar Comisia juridică a dezbătut-o joi în regim de urgență, informează G4Media.ro.

În proiect, termenul maxim în care trebuia pronunțată sentința era de 90 de zile, dar judecătorii au avertizat că acesta este unul mult prea strâns, cerând o perioadă mai mare, de până la cinci luni, pentru pronunțarea deciziei din momentul încheierii dezbaterilor în proces.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit, însă, cu o soluție de mijloc, și anume cea de 120 de zile, care a fost însușită de comisia juridică a Senatului.

Raportul de admitere a inițiativei legislative a fost adoptat aproape cu unanimitate de voturi, fiind o singură abținere, de la AUR.

În prezent, Cpp prevede că decizia se pronunță în maximum 15 zile de la încheierea deliberărilor, iar motivarea se publică în 30 de zile de la pronunțare. Au existat cazuri, însă, când motivarea unei decizii a întârziat chiar și mai mult de un an și jumătate.

De exemplu, în 2015, Secția pentru judecători a CSM a dispus excluderea din magistratură a judecătoarei Cipariu pentru întârzierea redactării a 53 de hotărâri judecătorești, dintre care unele mai vechi de doi ani.

Curtea Constituțională tranșează o problemă reclamată de mulți ani în dosarele penale: Judecătorii vor fi obligați să dea motivarea odată cu sentința. Fără motivare, condamnații nu pot fi duși la închisoare

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au luat miercuri, 7 aprilie, o decizie care poate fi considerată istorică și care va rezolva situațiile în care, în dosarele penale, motivările hotărârilor de condamnare erau terminate și după mai bine de un an, cum a fost cazul dosarului fostului ministru al Finanțelor Darius Vâlcov.

Judecătorii constituționali au admis excepțiile de neconstituționalitate în cazul a trei articole din Codul de Procedură Penală. CCR a constatat necesitatea existenței motivării în fapt și în drept a unei hotărâri judecătorești, la data pronunțării acesteia, lipsa acestei motivări reprezentând o încălcare a Constituției.

Astfel, un inculpat nu va mai putea fi trimis în închisoare după condamnare doar în baza minutei deciziei instanței, așa cum se întâmplă acum, când legislația permite ca motivarea sentinței să poată fi dată ulterior.

Avocați care au reprezentant persoane acuzate în dosare penale spun că redactarea ulterioară a motivării îl prejudiciază pe cel condamnat de dreptul la o cale extraordinară de atac imediată.

Tocmai de aceea, decizia de azi a CCR este una istorică”, mai spun aceștia.

În mai multe dosare penale au fost situații în care motivarea unei hotărâri a fost dată cu mare întârziere.