Cetăţenii statelor UE pot intra în Muntenegru fără test PCR sau certificat de vaccinare

Publicat: 05 06. 2021, 21:32
Actualizat: 05 06. 2021, 21:48

Cetățenii tuturor țărilor membre ale UE, precum și Israelul pot intra în Muntenegru fără condiții restrictive legate de COVID-19, a decis guvernul vineri într-o ședință. De asemenea, a relaxat măsurile de prevenire, înainte de sezonul turistic.

Ministrul Sănătății, Jelena Borovinic Bojovic, a declarat că decizia prevede ca, pe lângă cetățenii din Serbia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Albania, Macedonia de Nord, Rusia, Ucraina și Belarus, călătorii din UE și Israel vor fi, de asemenea, eligibili pentru intrarea necondiționată.

Mai mult, nunțile și alte evenimente cu până la 50 de invitați sunt din nou permise, în timp ce barurile și restaurantele pot pot fi deschise de la 7 dimineața până la miezul nopții. La fel, grupuri de până la 50 de persoane pot participa la excursii.

Măsurile de prevenire precum purtarea măștilor faciale, dezinfectarea și igiena rămân valabile, în timp ce campania de vaccinare continuă.

Ministrul a declarat pentru radiodifuzorul național RTCG că 20% dintre adulții țării sunt pe deplin imunizați împotriva coronavirusului.

Datele oficiale arată că, începând cu 4 mai, când a început imunizarea în masă, în țară au fost administrate 234.278 de doze de vaccin cu o populație de aproximativ 600.000.

În ultimele 24 de ore, țara a înregistrat 41 de cazuri legate de COVID-19 și patru decese.

De la începutul pandemiei, 99.758 infecții și 1.591 decese au fost confirmate în Muntenegru. Numărul cazurilor active în Muntenegru a scăzut constant de la jumătatea lunii martie a acestui an.

7 țări au început să elibereze certificatul digital al UE

De la 1 iunie, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia au început să elibereze primele certificate digitale al UE, în timp ce anumite țări au decis să lanseze documentul doar atunci când sunt implementate toate funcțiile la nivel național.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei UE cu privire la această etapă, mai multe țări se vor alătura sistemului în următoarele zile și săptămâni, în timp ce, din 10 mai, 22 de țări l-au testat cu succes.

Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, vineri seară, o hotărâre prin care a fost modificată lista statelor clasificate în cele trei zone (verde, galbenă, roşie

Prin urmare, persoanele care revin în România din statele aflate în zona roșie sau galbenă trebuie să stea 14 zile în carantină dacă nu au fost vaccinate anti-COVID-19.  Pe lista roşie sunt 23 de ţări, în timp ce numărul statelor aflate pe lista galbenă a scăzut la 24.

Printre statele aflate în zona roșie de numără destinații, precum Maldive, Seychelles, Franța sau Marea Britanie.

Citește mai mult