Nicolae Ciucă pleacă prima dată la Bruxelles în calitate de premier. Aderarea la spațiul Schengen, pe agenda discuțiilor. Care sunt întâlnirile oficiale

Publicat: 20 12. 2021, 10:38
Actualizat: 20 12. 2021, 10:48
Premierul Nicolae Ciucă / Sursa: Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă efectuează luni şi marţi o vizită la Bruxelles, unde are o  serie de întrevederi cu înalţi oficiali ai instituţiilor europene şi NATO, pentru prima dată de la preluarea mandatului la conducerea Executivului.

Prima întâlnire de pe agenda lui Nicolae Ciucă, după ce va conduce ședința de Guvern programată de la ora 12:00, este seara, de la ora 19:00, când are un dineu de lucru oferit de preşedintele Consiliului European, Charles Michael, în onoarea prim-ministrului român, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Premierul Nicolae Ciucă se va întâlni marți cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum şi cu alţi membri ai Comisiei.

Este vorba de întâlniri cu vice-președintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, vice-președintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis, precum și cu Adina Vălean, comisarul european pentru transport.

„În cadrul întrevederilor, premierul Nicolae-Ionel Ciucă va transmite deschiderea deplină a noului executiv român pentru consolidarea dialogului cu instituțiile europene, va prezenta prioritățile noului Guvern de la București, cu accent pe gestionarea eficientă a pandemiei, implementarea PNRR și accelerarea pregătirii pentru tranziția ecologică și digitală. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă va sublinia, de asemenea, angajamentul României de a contribui la consolidarea rezilienței Uniunii Europene și a statelor sale membre, în actualul context pandemic și în lumina lecțiilor învățate din criza recentă”, a transmis Guvernul.

Potrivit comuniatului transmis, premierul Ciucă va aborda tema securității energetice, cu accent pe problema prețurilor la energie şi menținerea rolului gazului și a energiei nucleare în perioada de tranziție ecologică, un element esențial pentru stabilitatea economică a României. „Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă va sublinia, în egală măsură, și importanța demersurilor pentru susținerea tranziției digitale, evidențiind contribuția pe care implementarea PNRR o va putea avea pentru atingerea acestui obiectiv, complementar eforturilor de relansare economică. Vor fi, de asemenea, abordate dosarele privind finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, respectiv privind aderarea României la spațiul Schengen”, a precizat Palatul Victoria.

Nicolae Ciucă a declarat recent că nu garantează că România va fi în Schengen în 2022.

Întâlnire cu secretarul general al NATO

De asemenea, conform Guvernului român, prim-ministrul Nicolae Ciucă va avea o întrevedere, la sediul NATO, cu secretarul general al Organizaţiei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Potrivit Guvernului, în cadrul întrevederii dintre prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, vor fi abordate teme de actualitate ale agendei de securitate, cu accent pe evoluțiile din Vecinătatea Estică și Marea Neagră.

„Cu această ocazie, cei doi înalți oficiali vor discuta și despre viitorul Concept Strategic al NATO, care urmează să fie adoptat anul viitor la Summit-ul Alianței de la Madrid, în negocierea căruia România este hotărâtă să se implice substanțial, inclusiv în contextul în care țara noastră a fost primul stat aliat care a susținut, încă din noiembrie 2019, necesitatea actualizării acestui document programatic al Alianței. Totodată, premierul Nicolae-Ionel Ciucă va reitera determinarea Guvernului României de a contribui activ la misiunile și operațiile Alianței Nord-Atlantice și va reitera angajamentele executivului român în ceea ce privește cheltuielile aliate pentru apărare”, a anunțat Guvernul.

Tod Wolters, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, a sugerat, la sfârșitul săptămânii trecute, că NATO ar trebui să stabilească o prezenţă militară în Bulgaria şi în România, ca urmare a mişcărilor de trupe ale Rusiei la graniţa cu Ucraina. Vineri, secretarul general al NATO declara că alianţa va evalua în mod constant necesitatea „adaptării prezenţei şi în sud-estul regiunii”. „Avem nevoie să ne asigurăm că îi putem proteja şi apăra mereu pe aliaţi de orice ameninţare”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Nicolae Ciucă a avut întâlniri și discuții cu secretarul general al NATO în calitate de ministru al Apărării Naționale, precum cea din luna mai, la Lisabona, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene.

Din delegația condusă de premierul Nicolae Ciucă la Bruxelles face parte și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat al MAE.

Și președintele României, Klaus Iohannis, a fost miercurea și joia trecută, la Bruxelles, unde a participat la Summitul Parteneriatului Estic, respectiv la la reuniunea Consiliului European.