Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa vrea mai multe trupe în România şi Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Rusia

Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa vrea mai multe trupe în România şi Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Rusia
Publicat: 18/12/2021, 22:58

Tod Wolters, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, a sugerat că NATO ar trebui să stabilească o prezenţă militară în Bulgaria şi în România, ca urmare a mişcărilor de trupe ale Rusiei la graniţa cu Ucraina, scrie sâmbătă ziarul Der Spiegel.

Propunerile făcute de Wolters ar extinde misiunea „Enhanced Forward Presence” prin care trupe NATO se află în statele baltice şi în estul Poloniei, scrie cotidianul Der Spiegel citat de Reuters.

Der Spiegel nu a prezentat o declaraţie a lui Wolters, notând însă că are informaţia că generalul a făcut în timpul unei reuniuni online cu lideri militari ai „naţiunilor partenere” un apel pentru întărirea prezenţei militare la frontiera estică a NATO.

Acest plan ar „extinde prezenţa NATO (către România şi Bulgaria) prin misiunea Enhanced Forward Presence”.

Vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara că alianţa va evalua în mod constant necesitatea „adaptării prezenţei şi în sud-estul regiunii”. „Avem nevoie să ne asigurăm că îi putem proteja şi apăra mereu pe aliaţi de orice ameninţare”, a adăugat el.

Prezenţa trupelor Rusiei la graniţa cu Ucraina a dus la creşterea tensiunilor dintre Moscova şi NATO, iar alianţa i-a cerut Rusiei să nu invadeze ţara vecină.

Rusia neagă zvonurile conform cărora s-ar pregăti să invadeze Ucraina. Vineri, Moscova a cerut garanţii din partea NATO că alianţa va renunţa la orice activitate militară în estul Europei şi în Ucraina.