Numai contabil să nu fii

Publicat: 24 01. 2024, 10:38
Ana-Maria Păunescu

În vremurile astea, în care se schimbă ordonanțele mai des decât șosetele (nu că șosetele n-ar trebui schimbate des, dar sunt mulți care uită esențialul), în care fiecare idee trăsnită ajunge repede idee legislativă, dintr-un simplu clipit de ochi, numai contabil să nu fii. Că ajungi, dintr-un mandat în altul, de la un simplu bilanț la celălalt, să nu mai poți să controlezi actele, verificările de sistem și schimbările pe care nici măcar nu ai vreme să le înțelegi.

De la 1 ianuarie 2024, de exemplu, a intrat în vigoare obligativitatea facturării în sistemul e-factura și trimiterea tuturor documentelor emise în termen de cel mult 5 zile în sistemul virtual al anaf. Sună bine, sună promițător pentru combaterea evaziunii fiscale, parcă te simți mai în siguranță când vezi că mai marii țării se ocupă de binele tuturor, pentru o adunare cât mai eficientă a taxelor și impozitelor și pentru redirecționarea acestor bani către construcția de autostrăzi, spitale și școli pentru cei cărora le datorăm atâta.

Dar se vor duce banii salvați acolo? Va conta acest enorm act de eroism al administrației financiare, care se obligă, astfel, să țină sub control orice tentativă de fraudă? Probabil că nu. Știm, din experiențe anterioare, că nu.

Și, totuși, ca-n orice basm cu prinți și prințese, cu domni și domnițe, există fel de fel de chichițe care îi chinuie tot pe ei, pe bieții noștri contabili, care nu mai știu încotro să-și îndrepte atenția prima dată.

De exemplu, dacă primești o factură de la un colaborator și acesta uită să urce documentul în spațiul virtual al anaf, tu, contabil, nu ai voie să înregistrezi respectiva factură și să o deduci din cheltuieli etc. Așadar, contabilii au nevoie de o secretară, de un secretar, de cineva care să verifice, la fiecare document primit la dosar, dacă apare sau nu în spv, dacă ceilalți au îndeplinit norma impusă de guvernanți.

Pentru că, dacă din greșeală, din lipsă de timp sau experiență, înregistrezi o factură care nu a fost trimisă la ANAF, amenda nu o mai plătește (doar) cel care a greșit, ci și tu, pentru un fel de complicitate.

În e-factura, dacă emiți o factură greșit, pentru că se mai întâmplă, nu o mai poți modifica ulterior, rămâne trimisă la anaf, așa cum e, cu erori, cu imperfecțiuni. Și nu mai poate fi refuzată. De la dorința de a combate evaziunea fiscală, a dorința de a avea, brusc, un popor care nu greșește, e cale lungă. Noi mereu vom fi aceia care reușesc, în cazurile fericite, din a doua, din a treia, din a patra. La e-factura, așa ceva nu mai există. Jucăm într-o altă ligă acum, fiți pregătiți!

Una peste alta, după ce că se complică sistemul de supraveghere al documentației, după ce că se schimbă săptămânal zeci de prevederi, contabilii mai sunt plătiți și prost. Dintotdeauna! Mai puțin firmele care, prin șmecherie și nițel tupeu, au reușit să se impună pe piață și să ceară un preț exagerat pentru o muncă deloc mică.

Și, iată, încă o categorie socială care se trezește, în fiecare dimineață, cu nemulțumirea de a nu avea toate armele pe masă pentru a câștiga marea bătălie. Iată încă un grup de oameni, deloc mic, care știe că legislația care îi reglementează munca nu are logică, nu are continuitate, nu are control deplin asupra volanului.

Mergem strâmb, prea la dreapta, prea la stânga, prea înapoi! Vai de noi!


Citește și:

Îl ştiţi pe Miguel? Dar pe Mihai?

Unde-i miliardul?

Atenție la veștile bune!

Evadarea din paradis

Cine are grijă de România? Cine are grijă de români?