Evadarea din paradis

Evadarea din paradis
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 29/11/2023, 14:04

Sunt pline știrile de vești despre oameni care, până mai ieri, aveau funcții importante și ne cereau să avem încredere în ei, să-i votăm, să-i credem și care, de azi încolo, într-o secundă, au devenit urmăriți general, dați în consemn pe la frontierele de care oricum nu se mai ocupă nimeni.

Și mă uit în gol și mă uit la ei și iar mă uit în gol și mă întreb: ce o fi în mintea și în inima acelora care, odată condamnați de o instanță de judecată (care, desigur, poate să se mai și înșele), aleg evadarea, fuga de pedeapsă? Cum se gândesc ei, ce mecanism li se dereglează, aparent pentru a le reda dreptul  la libertate și la o viață normală?

Nu reușesc nicicum să-mi explic cum o persoană cu un anumit grad de educație, cu un trecut relativ bogat în spate (și nu mă refer la bogății în milioane de euro), cu un anturaj care ar trebui să atragă cinstea și onoarea, are forța (sau căderea) psihică pentru a o lua la fugă, în clipe de cumpănă, în care o țară întreagă e flămândă și așteaptă breaking-news uri fabuloase.

Primarul de la Baia Mare, că de dumnealui vorbește orice antenă a actualității, a fost, între timp, prins. Într-o Germanie în care, se pare, e imposibil să păcălești pe cineva că ești cine nu ești sau că… nu ești cine ești, de fapt. Sună a banc prost, a glumă de dinainte de Mr. Bean, dar e doar realitate, oglindă curată a vremurilor la care suntem martori.

Despre infracțiunile pentru care l-au condamnat pe Cătălin Cherecheș, n-are sens să vorbesc eu, nefiind nici avocat, nici judecător, nici procuror. Dar despre maratonul Satu-Mare – Augsburg cu siguranță sunt multe păreri pe taraba cu bârfe proaspete.

Și, pe deasupra, alt zornăit de cătușe se abate peste mai marii din România. Un fost prim-ministru și doi foști miniștri ai sănătății sunt scoși de sub imunitatea parlamentară, chiar de președintele imun la orice se întâmplă, bun sau rău, în jurul său, pentru a putea fi cercetați în dosarul care judecă achiziția nebunească a milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, în condițiile în care numărul persoanelor care ar fi putut alege să se vaccineze era cunoscut de autorități în momentul în care s-au făcut comenzile, respectiv achizițiile, și nu avea nicio legătură cu acestea.

Nimeni nu mai e în siguranță în țara asta și asta nu pentru că poliția patrulează și veghează sau pentru că justiția își face treaba fără pată. Nu, nu, nicidecum. Doar că puterea se schimbă și, ca la rotația pământului, din când în când lumina soarelui pică pe câte cineva. Le vine rândul tuturor. Pe Elena Udrea au adus-o din Bulgaria, pe Cherecheș îl vor aduce din Germania, pe Câțu și prietenii săi îi vor coborî din mansardele comode ale parlamentului sau ale altor câteva instituții în care ani de zile le-a fost cald și bine.

Mai sunt și unii care scapă, mi se suflă în cască. Niște condamnați definitiv care, fugind din România, și-au găsit liniștea prin Italia, Grecia sau alte țări care, prin fel de fel de artificii, pot ajunge să devină domiciliu pentru aceia care, dincolo de granițe, ar fi în pușcărie. Dar cazurile acestea sunt rare. Și nici acolo liniștea nu e pentru totdeauna.

Evadarea din „paradisul” numit România se face greu. Și, de multe ori, dincolo de vama la care nu ne mai controlează nimeni cum trebuie, apare o închisoare nouă, care are regulile scrise într-o limbă străină, pe care nu o vorbim, pe care nu o înțelegem. În loc să fugiți, mai bine nu mai greșiți. Sau, dacă greșeala nu e a voastră, în loc să fugiți, rămâneți și încercați, până în ultima zi a vieții, să refaceți firul poveștii și să demonstrați adevărul!

Eroii nu se ascund, eroii nu evadează. În schimb, moartea în picioare e, în continuare, subiect de roman.


Citește și:

Cine are grijă de România? Cine are grijă de români?

Săptămâna altfel, săptămâna la fel

”Chiriași la noi în țară”

Când românii se simt români

De ce Austria nu ne vrea?

Și, totuși, de unde prețurile astea?

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA