Numărul copiilor cu COVID, internați la ATI Iași, a crescut. Cel mai mic este un nou-născut

Publicat: 31 01. 2022, 16:46
Actualizat: 31 01. 2022, 17:14
Sursa: Shutterstock/ Caracter ilustrativ

Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii „Sf. Maria” din Iași a mai deschis încă un sector cu 32 de paturi destinate tratării copiilor depistați cu COVID, pentru a face față tuturor solicitărilor existente.

Numărul cazurilor care au nevoie de spitalizare este într-o creștere accentuată, luni sunt internați, în zona roșie a spitalului, 38 de pacienți cu COVID, cu forme medii ale bolii, și alți șapte copii, cu forme grave ale bolii, au nevoie de tratament la Anestezie și Terapie Intensivă. Comparativ, la începutul săptămânii trecute erau 30 de copii internați.

Medicii spun că se remarcă același trend, respectiv 60% dintre copiii internați au vârsta sub trei ani, iar incidența cea mai mare rămâne la sugarii de până la un an.

Copiii au simptomatologie respiratorie, combinată cu cea digestivă. Este necesar ca, atunci când părinții remarcă o degradare a stării de sănătate, să vină la Unitatea de Primire a Urgențelor, pentru evaluare, investigații, iar medicii vor decide dacă se internează pacientul sau nu, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii din Iași.

„Starea copiilor nu se agravează atât de mult”

Cel mai grav caz internat cu SARS-CoV-2 este un nou-născut, adus de la Focșani la Iași, în stare foarte gravă, fiind intubat și ventilat mecanic. Din fericire, de la începutul valului cinci și până acum, nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor.

Suntem cel mai mare spital din regiunea Moldovei, toate cazurile grave vin la noi și astfel șansa să avem decese este mare. Am observat că în cazul tulpinii Omicron, starea copiilor nu se agravează atât de mult încât să ajungă pe ATI. Ideal este să îi preluăm cât mai aproape de debut, pentru ca să le putem aplica tratamentul specific. Cu cât este aplicat mai repede, cu atât și rata de vindecare este mai mare”, a adăugat managerul Spitalului de Copii din Iași.

Medicii au observat și care este mecanismul de infectare al copiilor. Deși cei mai mulți au vârsta sub trei ani, ceea ce înseamnă că nu merg încă în colectivități unde riscul de infectare este mai mare, copiii se infectează de cele mai multe ori de la frații mai mari, care merg la grădiniță sau la școală.