Numărul persoanelor depistate cu COVID-19 la Iași este în scădere de câteva zile. Cei care au nevoie de internare au peste 70 de ani

Publicat: 07 09. 2022, 15:09
Sursa foto: Shutterstock

În ultimele zile, în județul Iași numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 este într-o continuă scădere. În weekendul care tocmai a trecut au fost înregistrate doar 164 de cazuri noi, comparativ în weekendul din vârful valului 6 fiind aproape 500 de noi infectări. Datele se văd inclusiv în numărul celor care au nevoie de internare la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”. Dacă la finalul lunii august se aflau în spital 73 de pacienți cu COVID-19, în ziua de marți, 6 septembrie, erau doar 44 de pacienți.

Ceea ce au remarcat medicii infecționiști este că în acest val au fost mai afectați pacienții vârstnici, de peste 70 de ani, care au și alte probleme de sănătate. Cei mai mulți au avut simptomele unei infecții de căi respiratorii: tuse, strănut, rinoree, dificultăți la înghițire și febră. Din fericire, foarte puțini au dezvoltat pneumonii și foarte puțini au avut insuficiență respiratorie acută.

„Necesarul de oxigen este minim, iar pentru cei mai mulți dintre pacienți, după câteva zile de tratament nu mai este nevoie de suport de oxigen, iar răspunsul la tratament este favorabil”, a explicat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”.

Cei care ajung să fie internați au și probleme cardiace, diabet sau obezitate

În schimb, medicii au remarcat că pacienții au amânat foarte mult să vină la spital, cei mai mulți au ajuns după șapte sau opt zile de boală, când starea lor s-a agravat. Acest lucru le poate pune viața în pericol pentru că pacienții care ajung acum să fie internați au și alte afecțiuni, cum ar fi probleme cardiace, diabet sau obezitate.

„Cei care se știu cu afecțiuni pentru care urmează tratament de mult timp, cum ar fi afecțiunile cronice, să nu aștepte atât de mult. Imediat să comunice cu medicul de familie și dacă în două, cel mult trei zile de la prezența simptomelor acestea nu se ameliorează să se prezinte la medicul specialist de boli infecțioase. Cu cât administrarea tratamentului se face mai devreme, cu atât riscul unei evoluții nefavorabile se reduce semnificativ. În cazul unui organism cu comorbidități răspunsul imunitar este mai lent, iar perioada de boală mai lungă și mai dificilă”, a mai precizat dr. Florin Roșu.

Deși atât în Iași cât și la nivelul întregii țări trendul este unul descendent, specialiștii avertizează că odată cu începerea noului an școlar am putea să ne confruntăm din nou cu o creștere a numărului de cazuri noi depistate, de aceea rămân valabile măsurile de protecție.