Dosarul ”Vaccinare la chiuvetă în Vama Petea”: Zeci de persoane au recunoscut că au dat mită. Ce se întâmplă cu asistenții și registratorii care ar fi luat sute de mii de euro pentru adeverințe de vaccinare

Dosarul ”Vaccinare la chiuvetă în Vama Petea”: Zeci de persoane au recunoscut că au dat mită. Ce se întâmplă cu asistenții și registratorii care ar fi luat sute de mii de euro pentru adeverințe de vaccinare
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 02/09/2022, 14:50

Procurorii DNA Oradea au finalizat o parte a cercetărilor din dosarul certificatelor false de vaccinare anti-COVID de la Vama Petea, după ce peste 30 de persoane au recunoscut că au dat câte 250 de euro pentru a obține adeverințele fără a se vaccina și au semnat acorduri de recunoaștere, putând primi astfel pedepse mai mici.

Ancheta continuă la Direcția Națională Anticorupție Oradea, fiind făcute cercetări față de șapte inculpați aflați sub control judiciar și 90 de suspecți.

În prezența avocaților, 34 de persoane care au dat mită și o alta care le-a ajutat să ajungă la asistentele medicale și registratorii din Centrul de vaccinare Petea implicați în eliberarea adeverințelor false le-au spus procurorilor ce au făcut și care era procedura pentru cei care voiau să obțină certificate digitale europene COVID fără să se vaccineze.

Procurorii au trimis dosarele acestora la Tribunalul Satu Mare, cu acordurile de recunoaștere, și au propus condamnarea lor la pedepse între 1 și 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării și interzicerea unor drepturi.

Magistrații de la Tribunalul Satu Mare vor decide dacă acceptă acordurile de recunoaștere și propunerile de pedepse sau dacă dosarele vor fi judecate în procedură normală, caz în care cei 35 de inculpați riscă pedepse mai mari, chiar și cu executare, pentru acuzațiile de dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic.

Mită pentru certificatul european COVID fără vaccinare

În rechizitoriile trimise instanței, procurorii DNA au arătat că, în toamna anului 2021, 34 dintre inculpați i-au dat unui intermediar câte 250 de euro, în schimbul obținerii adeverințelor de vaccinare și implicit a certificatelor digitale europene COVID, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2.

Cei 250 de euro erau împărțiți între asistenta medicală Daniela Ioana Hoblea, de la Centrul de vaccinare Petea, care primea câte 150 de euro, și intermediar, care păstra restul de 100 de euro. Asistenta medicală ar fi primit astfel de la cele 34 de persoane 5.100 de euro, iar intermediarul a rămas cu 3.400 de euro, au scris procurorii în rechizitoriile trimise instanței.

Sute de mii de euro au ajuns la asistenți medicali și registratori de la Centrul de vaccinare Petea

Anchetatorii au verificat persoanele care apar în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) ca fiind imunizate în perioada 8 septembrie – 2 noiembrie 2021 la Centrul de vaccinare Petea. Din datele și probele obținute a rezultat că peste 3.500 dintre cele aproape 5.500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, fie au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin.

Primele percheziții în acest dosar au fost făcute pe 16 noiembrie 2021, în județele Bihor și Satu Mare, la locuințele persoanelor vizate și la Centrul de vaccinare Petea.

Anchetatorii au găsit la locuințele suspecților zeci de mii de euro, potrivit unor surse judiciare. Suspecții au fost ridicați și audiați de procurorii DNA, fiind reținute la acel moment cinci persoane, dintre care doi registratori și doi asistenți medicali.

Toate cele cinci persoane au ajuns în arest preventiv din 17 noiembrie, când Tribunalul Satu Mare a admis cererea procurorilor și a emis pe numele lor mandate pentru 30 de zile. Ulterior, la contestația de la Curtea de Apel Oradea, judecătorii au decis ca în arest preventiv să rămână asistentele medicale și registratorii, iar a cincea persoană să fie plasată în arest la domiciliu.

Daniela Ioana Hoblea, asistentă medicală la Centrul de vaccinare Petea, a fost acuzată de luare de mită, fals intelectual și fals informatic, iar Voichița Camelia Sim, asistentă medicală la Direcția de Sănătate Bihor, a fost pusă sub acuzare pentru complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic. Marc Ilieș și Horea Buriceanu, registratori în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, au fost reținuți pentru luare de mită, fals intelectual și fals informatic.

Probele anchetatorilor arată că asistenta medicală Daniela Hoblea și registratorii Marc Ilieș și Horea Buriceanu au primit, în mod repetat, între 250 și 300 euro de la persoanele care voiau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european COVID, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin.

”În schimbul banilor, suspecții ar fi încărcat în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverința de vaccinare și, pe baza acesteia, certificatul digital european COVID”, potrivit procurorilor DNA.

Care era modul de operare

Anchetatorii au stabilit și ce mod de operare aveau suspecții. În unele cazuri, persoana interesată se prezentat efectiv la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată efectiv. În cele mai multe cazuri, persoanele interesate nici nu se prezentau la centrul de vaccinare și doar primeau adeverința în schimbul sumei de bani solicitate.

”În această a doua situație, persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicații telefonice ce permit transmiterea de fișiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecților Hoblea Daniela, Ilieș Marc și Buriceanu Horea, în vederea introducerii datelor în RENV și a generării adeverinței de vaccinare. Apoi, adeverințele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa și sumele de bani cu titlu de mită”, potrivit DNA.

Adeverințe de vaccinare false erau emise doar în turele în care colegii asistenților medicali și registratorilor care luau mită acceptau comportamentul acestora, susțin anchetatorii.

În 25 noiembrie 2021, procurorii DNA Oradea au extins urmărire penală și au dispus reținerea asistentei medicale Patricia Diana Barta, de la Direcția de Sănătate Satu Mare, și a altor două persoane, toți fiind acuzați de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, în formă continuată.

Anchetatorii susțin că cei trei suspecți intermediau legătura dintre asistentele medicale și registratorii din Centrul de vaccinare Petea implicați în eliberarea adeverințelor false și cei interesați de obținerea acestora.

”Concret, cei trei ar fi procedat la identificarea unor persoane care doreau să obțină adeverințe de vaccinare fără a le fi administrată doza de vaccin, cerând și primind în schimb sume de bani (250 -300 euro). Banii le erau transmiși asistenților medicali din cadrul Centrului de vaccinare Petea implicați în activitățile infracționale descrise în comunicatul anterior, iar o parte li se „întorceau” drept recompensă pentru „serviciile” prestate”, potrivit DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial