Olanda intră în lockdown de sărbători din cauza Omicron. „Un nou Crăciun complet diferit de ce ne-am dori”

Publicat: 19 12. 2021, 09:22
Actualizat: 19 12. 2021, 09:26
Sursa FOTO - Arhivă: Mediafax foto/ Caracter ilustrativ

Oficialii olandezi au anunțat un lockdown strict de Crăciun pe fondul îngrijorărilor legate de răspândirea noii variante a coronavirusului – Omicron.

Magazinele neesențiale, barurile, saloanele și alte locuri publice vor fi închise cel puțin până la jumătatea lunii ianuarie.

Premierul Mark Rutte a declarat că măsurile sunt „inevitabile”, conform BBC.

Olanda a înăsprit restricțiile pe măsură ce varianta Omicron se răspândește cu repreziciune.

Noile reguli din Olanda – cele mai stricte care au fost anunțate până acum din cauza Omicron – intră în vigoare duminică.

„Pentru a rezuma într-o singură propoziție, Olanda va intra din nou în izolare de mâine”, a transmis, sâmbătă, premieru Rutte, într-o conferință de presă care a avut loc sâmbătă.

Școlile sunt închise până pe 9 ianurie, cel puțin

Conform noilor reguli, oamenii sunt îndemnați să stea acasă cât mai mult posibil. Vor fi impuse limite stricte asupra numărului de persoane care se pot întâlni – maximum doi oaspeți cu vârsta de peste 13 ani, iar în perioada 24-26 decembrie și în noaptea de Revelion vor putea să se întâlnească patru.

Evenimentele publice nu sunt permise, excepție făcând înmormântările, piețele săptămânale care vând produse alimentare și meciurile sportive profesioniste fără spectatori.

Toate școlile vor fi închise până cel puțin pe 9 ianuarie, în timp ce alte măsuri de izolare vor rămâne în vigoare până cel puțin pe 14 ianuarie.

Restaurantele pot continua să vândă preparate la pachet, iar magazinele neesențiale pot oferi servicii click and collect.

Anna Holligan de la BBC Haga a spus că anunțul a fost primit cu neîncredere și consternare.

„Acum aud toată Olanda suspinând. Acesta este exact cu o săptămână înainte de Crăciun, un alt Crăciun care este complet diferit de ceea ce ne-am dori”, a spus Rutte.

Dar, a adăugat el, o lipsă de reacție acum ar duce probabil la „o situație de necontrolat în spitale”.

Sâmbătă dimineața, oamenii s-au grăbit să-și facă cumpărăturile de Crăciun, pe fondul unor informații că noi măsuri erau pe cale să fie introduse.

Timp de mai multe săptămâni, s-au impus restricții în domeniul HoReCa și cel cultural, într-un efort de a limita răspândirea Omicron.

Institutul Național Olandez de Sănătate Publică a raportat peste 2,9 milioane de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei și peste 20.000 de decese.

Varianta Omicron nu este, deocamdată, dominantă, în Olanda, dar se răspândește rapid.

Oficialii spun că se așteaptă că noua mutație va deveni varianta dominantă până la Anul Nou.

Peste 85% dintre toți adulții din Olanda s-au vaccinat

Peste 85% dintre toți adulții din Olanda au fost vaccinați, dar până acum mai puțin de 9% au primit doza de rapel.

Ministrul Sănătății, Hugo de Jonge, a declarat că toți adulții vor primi acum o invitație pentru o programare de rapel până pe 7 ianuarie.

De asemenea, Franța, Republica Irlanda și Germania au anunțat măsuri menite să reducă infecțiile.

Varianta Omicron „se răspândește cu viteza fulgerului” în Europa și probabil va deveni dominantă în Franța până la începutul anului viitor, a avertizat premierul francez Jean Castex.

Franța a impus restricții stricte de călătorie celor care intră din Regatul Unit – țara cea mai grav afectată din regiune, cu aproape 25.000 de cazuri confirmate de Omicron sâmbătă.

Europa a înregistrat deja peste 89 de milioane de cazuri și 1,5 milioane de decese legate de Covid, conform ultimelor cifre ale UE.