Omenirea trăiește ”pe datorie”. Resursele naturale ale planetei au fost epuizate

Publicat: 02 08. 2023, 19:21
Actualizat: 02 08. 2023, 19:28

Omenirea trăiește ”pe datorie”. Resursele naturale pe care planeta le poate produce într-un an fără să se epuizeze au fost  deja terminat, explică organizaţiile non-profit Global Footprint Network şi WWF. 

Îcepând de din data de 2 august, toată energia pe care o vom folosi, tot ce vom mânca, cumpăra din magazine sau călătoriile pe care le vom face, vor fi în contul generațiilor viitoare.

”Fiecare persoană care locuiește pe această planetă ar trebui să fie conștientă că orice gest, activitate sau comportament are un impact asupra mediului. Astfel, ar trebui să se gândească de două ori înainte de a face o alegere și să opteze întotdeauna pentru varianta cu impactul cel mai mic asupra mediului, de la refolosirea sacoșei de cumpărături, la instalarea unui filtru de apă, renunțând la apa îmbuteliată, până la consumul cumpătat, eliminând risipa de alimente, cumpărăturile în exces, și până la a introduce colectarea pentru reciclare a tuturor deșeurilor în rutina de zi cu zi”, a declarat Roxana Puia, marketing manager Asociația ENVIRON.

”Earth Overshoot Day” ( Ziua Depășirii) este momentul dintr-un an când cererea oamenilor pentru resursele naturale și serviciile ecosistemice depășește capacitatea Pământului de a le regenera în același an. Astef, ”Ziua Depășirii” reprezintă data în care consumul uman depășește resursele pe care Pământul le poate produce în decursul unui an.

”Ziua Depășirii” nu are o zi fixă și depinde de cât de responsabili reușim să fim în cele 12 luni calendaristice. Se calculează împărțind biocapacitatea planetei (cantitatea de resurse ecologice pe care Pământul este capabil să genereze în acel an), la amprenta ecologică a umanității (cererea umanității pentru acel an) și înmulțind cu 365, numărul de zile dintr-un an.

Țara noastră se află pe locul 30 în acest clasament. România trăiește pe datorie încă de pe 11 iunie.

Foto: Shutterstock