Omicronul limitează petrecerile de Anul Nou în toată lumea, dar Africa de Sud oferă speranță

Publicat: 31 12. 2021, 19:23
Omicronul limitează petrecerile de Anul Nou în toată lumea, dar Africa de Sud oferă speranță/FOTO: Pixabay

În ultimii doi petrecerile de Anul Nou din întreaga lume au fost în mare parte limitate de pandemie. Dar veștile bune vin la final de 2021 din Africa de Sud – unde autoritățile au ridicat starea de asediu și au anunțat că Omicron a trecut – au adus speranța unui An Nou fericit.

Orașul australian Sydney a fost unul dintre locurile unde Anul Nou a început cu ceva de genul unui adevărat avânt, cu focuri de artificii spectaculoase care au strălucit în portul de sub Opera House.

Dar multe alte orașe importante au renunțat la efecte pirotehnice la miezul nopții în întreaga lume, cu spectacole anulate la Arcul de Triumf din Paris, pe malul râului Londra și la Turnurile Petronas din Kuala Lumpur.

Africa de Sud, care a tras prima dată semnalul de alarmă cu privire la noua variantă a coronavirusului cu răspândire rapidă, a oferit lumii una dintre ultimele mari surprize bune ale anului, devenind prima țară care a declarat că valul Omicron a trecut – și fără o creștere uriașă a numărului de decese. Ridicarea bruscă a stingerii stării de asediu pe timp de noapte a însemnat că sărbătorile au putut răsuna în 2022.

Infecțiile cu coronavirus la nivel mondial au atins un nivel record în ultimele șapte zile, cu o medie de puțin peste un milion de cazuri detectate pe zi la nivel mondial între 24 și 30 decembrie, cu aproximativ 100.000 de cazuri în plus față de vârful anterior înregistrat miercuri, potrivit datelor Reuters.

Dar, în cele mai recente vești bune, un studiu britanic de un milion de cazuri a constatat că cei cu Omicron au avut aproximativ o treime din șansele de a avea nevoie de spitalizare față de cei cu varianta Delta, care era dominantă anterior. Rezultatele au fost „în concordanță cu semnele încurajatoare pe care le-am văzut deja”, a declarat Susan Hopkins, consilier medical șef al Agenției britanice pentru securitate sanitară.

În Asia, sărbătorile au fost în mare parte reduse sau anulate. În Coreea de Sud, o ceremonie tradițională de tragere a clopotelor la miezul nopții a fost anulată pentru al doilea an, iar autoritățile au anunțat prelungirea cu două săptămâni a unor reguli mai stricte de distanțare pentru a face față unei creșteri persistente a numărului de infecții.

Sărbătorile au fost interzise în strălucitorul cartier de divertisment Shibuya din Tokyo, iar prim-ministrul Fumio Kishida a apelat la YouTube pentru a îndemna oamenii să poarte măști și să limiteze numărul celor prezenți la petreceri.