ONG-uri nemulțumite de noua variantă a proiectului de lege privind avertizorii de integritate: „PSD și PNL nu-și doresc un instrument real de combatere a corupției și abuzurilor”

Publicat: 13 12. 2022, 21:16
Actualizat: 13 12. 2022, 21:45
Foto: Facebook/Camera Deputaților

Camera Deputaților a adoptat marți, 13 decembrie, proiectul de lege privind avertizorii de integritate, în calitate de for decizional. Legea fusese inițial respinsă de președintele Klaus Iohannis și retrimisă în Parlament. Acum, ea va merge spre promulgare tot la președintele Klaus Iohannis, care nu mai poate să o refuze. De această dată, deputații au modificat mai multe articole controversate, dar au păstrat altele, care – potrivit mai multor ONG-uri – ar putea descuraja raportarea anonimă.

„Prin amendamentele depuse și votate de coaliția majoritară PSD-PNL, aceste partide au arătat, încă o dată, că nu își doresc o funcționare reală a mecanismului avertizării de integritate, ca instrument de prevenire și combatere a corupției, abuzurilor și încălcărilor legii”, transmit zeci de ONG-uri și avertizori de integritate, prin intermediul unui comunicat de presă.

Printre acestea se numără ActiveWatch, APADOR-CH, Funky Citizens, Sindicatul Transpublic din STB sau Expert Forum.

„Forma adoptată astăzi aduce modificări față de forma adoptată în luna iunie, care a făcut obiectul cererii de reexaminare, dar standardele pentru care a optat legiuitorul sunt unele minime și chiar în ignorarea cerințelor Comisiei Europene în ceea ce privește raportarea anonimă”, afirmă acestea.

Proiectul a fost adoptat în Camera Deputaților cu 191 de voturi „pentru”, dintre care 136 din coaliția PSD-PNL și trei „împotrivă”. 60 deputați USR și neafiliați s-au abținut de la vot. Doi social-democrați au votat împotriva noii legi.

Proiectul de act normativ stabilește un cadru general pentru protecția persoanelor care raportează autorităților încălcări ale legii, fie care s-au produs deja, fie care ar urma să se producă.

Legea este o aliniere la directivele europene, o preluare a normelor Parlamentului European și ale Consiliului privind protecția persoanelor care raportează încălcări are dreptului Uniunii Europene (UE).

Proiectul de lege s-a aflat pentru a doua oară în Parlament, după ce în vară Klaus Iohannis l-a trimis înapoi pentru reexaminare.

În prima formă, coaliția PSD-PNL, prin președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, a propus mai multe amendamente la proiectul de lege menite să descurajeze avertizorii de integritate să mai semnaleze acte de corupție, după cum susțineau atunci reprezentanții societății civile.

Printre cele mai controversate articole, semnalate de mai mulți experți și de societatea civilă, se aflau eliminarea raportării anonime și condiția de a divulga public informații doar după ce au fost raportate intern și extern și după ce au trecut trei luni, scrie Libertatea.