Parchetul General al Federației Ruse a cerut instanței să declare compania-mamă a Facebook și Instagram – Meta – drept o „organizație extremistă”

Publicat: 11 03. 2022, 17:16
Actualizat: 11 03. 2022, 18:33
Sursa: Shutterstock

Parchetul General rus a solicitat instanței să declare compania Meta Platforms – care gestionează rețelele sociale Facebook și Instagram – drept o „organizație extremistă”, a relatează Reuters, care preia Interfax.

În plus, procurorul general a cerut autorității de reglementarea a comunicațiilor din Federația Rusă – Roskomnadzor – să restricționeze accesul la serviciul Instagram.

Reuters la relatat, joi, că Meta va permite utilizatorilor rețelelor de socializate Facebook și Instagram din unele țări să invite la acte de violență împotriva cetățenilor și soldaților ruși în contextul invadării Ucrainei de către Moscova.

O altă agenție de presă rusă, TASS, a anunțat că anchetării ruși au deschis un dosar în legătură cu acțiunile Meta, relatează Reuters.

Meta permite utilizatorilor Facebook și Instagram din unele țări să facă apel la violență împotriva rușilor și soldaților ruși în contextul invaziei Ucrainei, a relatat joi The Kyiv Independent, modificând temporar politica  sale privind discursul instigator la ură.

Compania de social media permite, de asemenea, temporar unele postări care cer moartea președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui belarus Alexandr Lukașenko în țări precum Rusia, Ucraina, și Polonia, potrivit unei serii de e-mailuri interne adresate moderatorilor săi de conținut.

„Ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei, am permis temporar forme de exprimare politică ce ar încălca în mod normal regulile noastre, cum ar fi discursul violent precum „moarte invadatorilor ruși”. Cu toate acestea nu vom permite în continuare apelurile credibile la violență împotriva civililor ruși”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta într-un comunicat citat joi de Reuters.

Printre măsurile luate de Meta pentru protejarea și susținerea cetățenilor ucraineni – detaliate pe site-ul companiei – se numără și strângerea de fonduri pe Facebook și Instagram, care a însumat, din 23 februarie, peste 30 de milioane de dolari.

Războiul din Ucraina a intrat în a 16-a zi. Între timp, vineri, la București a ajuns al doilea cel mai puternic om din Statele Unite ale Americii, vicepreședintele Kamala Harris, care s-a întâlnit cu Klaus Iohannis, vizită menită să demonstreze puterea și unitatea Alianței NATO și susținerea SUA pentru aliații NATO și Flancul Estic în fața agresiunii ruse, potrivit Casei Albe.